Ideje za izlet: Lonjsko polje

Objavljeno 02.11.2011. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Uredništvo portala Čuvarkuća za vas istražuje gdje se i kako vikendom zabaviti. Tražimo zanimljiva odredišta i izletišta i sakupljamo iskustva kako biste vi mogli samo uživati na putovanju.

Na nekih sat i pol vožnje od Zagreba nalazi se Lonjsko polje, najveće zaštićeno močvarno područje ne samo u Hrvatskoj, nego i u čitavom dunavskom području. Lonjsko polje je močvara, ali nije močvara kakvu zamišljate. To je sklop nekoliko rijeka: Save, Une, Kupe, Lonje i Struga koje se susreću i spajaju upravo na području Lonjskog polja. Zbog njihove vrlo složene dinamike, u ovom su području poplave nepredvidive pa se na njih mora računati u svako doba godine. Vodostaj Save nizvodno od Siska može porasti i za 10 metara! Ako se u svim spomenutim rijekama najedanput pojave visoke vode, ogromne količine vode se sudaraju i uzrokuju poplave. Područje srednje Posavine može prihvatiti golemu količinu od dvije milijarde kubičnih metara vode. Tako nad Lonjskim poljem voda postaje vladarom kojega je prihvatio čak i čovjek.

Lonjsko je polje zapravo sačinjeno od tri polja: Lonjskog, Mokrog i Poganovog. Njegova neobičnost, veličina i posebnost priskrbili su mu međunarodnu zaštitu. Na tom području živi nevjerojatan broj životinjskih vrsta: čak 20 vrsta vodozemaca od kojih su neki zaštićeni, razne vrste riba i gmazova, 78 vrsta sisavaca te čak 250 vrsta ptica. Taj broj ne djeluje veliko, ali valja ga usporediti s ukupnim brojem ptičjih vrsta u Hrvatskoj – a to je 375. Lonjsko je polje tako važno gnjezdilište i obitavalište nekih od najugroženijih europskih ptičjih vrsta.

Do Lonjskog se polja brzo dolazi nakon izlaska s autoputa u Novskoj. Preporučujemo da prvo posjetite Krapje, središte Parka prirode Lonjsko polje u kojem možete dobiti informacije o parku, rezervirati vožnju riječnim brodom Vodomarom, dobiti karte parka i općenite informacije o području. Zanimljivo je posjetiti i centar Čigoć, europsko selo roda. Sve informacije o radnom vremenu možete pronaći na ovim stranicama OVDJE.

Lonjsko polje nije najprikladnije za izlet s manjom djecom. Ovisno o djetetu i njegovim interesima vjerojatno bi dobnu granicu trebalo povući kod pet godina. Za one manje jednostavno nema dovoljno zanimljivog sadržaja. Iako je mnogo mogućnosti za šetnju i boravak u prirodi, najmanjima bi probleme mogli stvarati komarci i drugi – brojni – kukci koji ondje borave pa stoga ne zaboravite ponijeti zaštitu od kukaca.

Sadržaja za najmlađe u obliku parkova ili organiziranih igraonica nema, a onim većima zanimljivo bi moglo biti selo roda, ali i vožnja brodom po Savi, uz mogućnost promatranja brojnih životinjskih vrsta u okolici. Na nekoliko mjesta možete organizirati piknik i uživati u prirodi. Ne zaboravite uz obalu rijeke potražiti školjke bezupke. One su velike i lijepe i kada ih očistite, možete imati sjajan ukras!

Kad je o prehrani riječ, puno izbora nema, ali preporučujemo Seoski turizam obitelji Ravlić u Mužilovčici pored Lonjskog polja. Mužilovčica je inače selo lastavica. Riječ je o imanju zaštićenom kao kulturno dobro, a na imanju možete razgledati i niz životinja. Više informacija imate OVDJE

NE ZABORAVITE! Lonjsko je polje sklono poplavama u razna doba godine. Svakako se informirajte o vodostaju prije polaska.

Autor: Iva Ušćumlić Gretić

3 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Lokacija

4

Lonjsko polje nalazi se na dva sata vožnje od Zagreba.
Ukupni dojam

4

Lonjsko polje nije za malu djecu - drugih sadržaja osim predivne prirode nema.
Dostupnost

4

Dostupno je automobilom.

Napomena
Svakako ponesite zaštitno sredstvo protiv komaraca, posebno za one najmanje i informirajte se o vodostaju jer je Lonjsko polje sklono poplavama tijekom cijele godine.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing