Igrajte se s djecom i pripremajte za školu!

Objavljeno 01.09.2015. | Dobna skupina: 3-7, 7+

Čuvarkuća u suradnji s … Sve vrijeme provedeno s djecom kao priprema za polazak u prvi razred osnovne škole je smisleno i potrebno!

Ako volite crtati, nacrtajte nekoliko likova pa tražite od djeteta da precrta (ovdje možete uvježbavati pojam precrtaj i pojam prekriži) one na kojima je kvadratić nacrtan npr. slijeva, pa zdesna, iznad, ispod, u.

Ili neka precrta sve crteže na kojima je strjelica usmjerena npr. prema dolje.

Složite tri kartice s nacrtanim životinjama (ili fotografija životinje). Dijete ih treba pogledati i zapamtiti. Neka se okrene, vi karticama zamijenite mjesta pa tražite od djeteta neka ih vrati kako su bile složene prije.

Povećajte broj kartica. Postupak ponovite ali ovaj puta neka dijete kaže koji lik nedostaje (vi ćete jednu karticu maknuti). Nakon nekoliko ponavjanja možete povećati broj kartica koje dijete treba zapamtiti.


Odlična je igra sparivanja kartica (tzv. memory). Počnite s manjim brojem parova, jednostavnijim crtežima na karticama pa postepeno povećavajte broj kartica i „kompliciratje" crteže na njima.
Kada spominjem karte neizostavna je igra Magarac. Vjerujem da se te igre sjećate iz vlastitog djetinjstva. Igranje ove igre povezuje cijelu obitelj, a uz radost koju pruža igračima nenametljivo jača sposobnost zapamćivanja koja će vašem djetetu i te kako dobro doći u početnom čitanju i pisanju. Modernija igra je UNO. Isto tako je odlična za vizualno zapamćivanje i razvoj kombinatorike.
Nikako nemojte zanemariti slušno zapamćivanje. Ako je djetetov sluh dobar onda je za početak odlično provoditi pamćenje i izgovaranje brojalica.

Kolika je vaša mašta, sigurna sam da ćete i sami osmisliti niz zanimljivih igara kojima ćete s djetetom provoditi kvalitetno vrijeme i ujedno pripremati dijete za predstojeće zadaće. U tome vam mogu pomoći i dva priručnika - Jezične igre za velike i male te Stihovi u pokretu. Radovat će vas kada vidite da su tu neke igre koje ste igrali dok ste bili mali i možda ih već zaboravili.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Roditelji se ne bi trebali ustručavati već vježbati s djetetom pripremajući ga na taj način za školu.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing