Igre i pjesme pospremalice

Objavljeno 23.11.2013. | Dobna skupina: 3-7, 7+

Čuvarkuća u suradnji s … Možda se igre pospremalice čine malo luckaste, ali svakako funkcioniraju. Kasnije će djeca vrlo rado i sama pokretati tu igru i pospremati. I vi i drugi roditelji bit ćete ugodno iznenađeni usvojenim navikama.

Ukoliko ne želite provesti večer nakon rođendanske zabave mališana pospremajući satima poprište zabave, na kraju svake dječje zabave obavezno uvedite igre i pjesme pospremalice.

One će kroz igru uključiti djecu u pospremanje, a vama će uvelike olakšati posao. Uz to ćete se svi dobro zabaviti.

Na kraju zabave promotrite prostor i pogledajte što je potrebno pospremiti i pokušajte klasificirati što je potrebno učiniti (pobacati plastično posuđe, pokupiti papire s poda, spremiti igračke i slično).

Zamolite svu djecu da vas okruže najavljujući posljednju igru prije odlaska kući.

Recimo da želite da se pokupe svi otpaci - uzmite vreću za smeće i teatralno im predstavite gospodina Zelenića ili Mrkog zmaja ili Ljubicu Rozicu - ovisno o boji vreće za smeće i recite da je zmaj jaako gladan i da ga samo djeca mogu nahraniti. Zatim zadajte zadatak - nikako ne spominjite pospremanje – idemo sada sve pospremati, već zadajte zadatak u ime zmaja:  Mrki zmaj želi jesti sve šarene tanjuriće u ovom prostoru ili želi pojesti svaki papirić u ovoj sobi.

Možete i zapjevati neku pjesmicu, brojalicu ili je izmisliti - što je smješnija to će biti zabavnije. Kao i kod svake igre najavite početak i to možete učiniti i s malo oklijevanja kako biste postigli napetost i što veće iščekivanje početka igre (možda se čini nemoguće da djeca jedva čekaju početi pospremati, ali na ovaj način je uspjeh zagarantiran!). 
Recimo: Draga djeco, priprema pozor, sombrero kroz prozor, pali sad! Ili odbrojavanjem tako da oklijevate: 4, 3, 2, 1 i pol, 1 i jooš malo, paaaali sad! Ako želite dodati malo akcije u igru možete i koji puta pobjeći s vrećom, a neka vas djeca love. 
Također ako dijete donese nešto što ne spada u vreću (kriva boja ili predmet) zmaj može to odbiti pojesti i ispljunuti (bljak to nije crveni plastični tanjurić).

Možete i dati vremensko ograničenje ili ograničiti spremanje po bojama; npr. potrebno je pospremiti igračke. Možete reći (pogotovo manjoj djeci), igračke su umorne, idemo ih staviti na spavanje. Kutija je njihov krevet i najprije idu npr. sve  crvene igračke.

Bitno je zadati zadatak, dakle ne samo spremite sve igračke, već konkretno zadati boju, veličinu i slično i naravno pohvaliti djecu na kraju.

Igračke kao i djeca moraju otići kućama spavati jer najvjerojatnije neće biti tu drugi puta. Ukoliko je proslava kod kuće i želite izbjeći bubnjanje po stubištu i ljutnju starije gospođe kat ispod, možete igru nastaviti dalje - psssst igračke spavaju, moramo biti tiho i tako tiho izaći iz zgrade. Ili redom zaključajte djeci usta (naravno mimikom), stavite im ključić u ruku ili džep i neka otključaju usta kada izađu iz zgrade ili još bolje neka sjednu u auto. Ili taj posao možete delegirati starijem djetetu neka otključava djeci usta ispred zgrade.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

4

Na kraju zabave promotrite prostor i pogledajte što je potrebno pospremiti i pokušajte klasificirati što je potrebno učiniti (pobacati plastično posuđe, pokupiti papire s poda, spremiti igračke i slično).
Ukupni dojam

4

Uključite djecu kroz igru u pospremanje, što će vama uvelike olakšati posao. Uz to ćete se svi dobro zabaviti.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0