Igre s pjevanjem i pjevanje uz igru

Objavljeno 13.05.2013. | Dobna skupina: 1-3, 3-7, 7+

Čuvarkuća u suradnji s … bombon logo Od rođenja dijete se susreće s glazbom te pjevanje i druženje s glazbom treba shvatiti kao igru u koju djeca ulaze dobrovoljno i slobodno.

Glazba je slobodna igra u kojoj dijete mora biti oslobođeno od rizika neuspjeha i ono realizira svoju ulogu onako kako može.

Pažnju treba posvetiti i dječjem glazbenom stvaralaštvu koje ima veliko značenje za stjecanje i razvijanje talenta kod nadarene djece. To se razvija kroz obrade dječjih pjesama, improvizacije, oblikovanje melodija, itd.

Ne postoje neka određena pravila prema kojima bi tekao prvi susret djeteta s novom, za njega još nepoznatom pjesmom. Prikladnim razgovorom trebali bismo stvoriti potreban ugođaj tako da djeca sve to doživljavaju kao igru.

Kad pjevamo pjesmu, bilo da to izvodimo uz pokret, koristeći udaraljke ili aplikacije, djeca će to najbolje usvojiti oponašanjem. Npr. veselu pjesmu interpretirat ćemo djeci gotovo uz smijeh, dok ćemo im uspavanku otpjevati nježno.

Nikada ne smijemo odvajati tekst od melodije ni naglašavati ritam ili metar u pjesmi kao poseban element. Kada se radi o dinamici, to djeci spominjemo kao glasnoću pjesme, a tempo kao brzinu.

Djeca uz pjevanje pjesama koriste Orffov instrumentarij (male ručne bubnjeve, štapiće, zvečke, triangl...) pa tako počinje dječje upoznavanje s instrumentima. 

Najčešće se pri obradi pjesama koriste i aplikacije (najbolje su štapne aplikacije koje djeci služe kao produžetak njihove ruke), one bi trebale biti jasnih oblika i obostrano oslikane tako da djeca, dok ih ljuljaju, vide i njihovu poleđinu.

Glazbena aktivnost, tj. provođenje pjevanja s djecom traje toliko koliko traje pažnja djece te mora biti ispunjena radosnom glazbenom djelatnošću, lije­pim pjevanjem i slušanjem dobre glazbe. 

Želite li slobodno vrijeme sa svojim djetetom provesti uz pjesmu i igru? Ideje možete pronaći u knjizi "Šareni dan"!

Autorica: Josipa Franjić Radulović

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Šareni dan – Igre s pjevanjem i pjevanje uz igru, priručnik je za odgajatelje i roditelje u kojem Josipa Franjić Radulović kao autorica teksta, glazbe i aranžmana uz pjevanje detaljno opisuje način obrade pjesme pokretom, koristeći udaraljke ili aplikacij

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0