Interes djeteta za vlastiti izgled

Objavljeno 29.07.2016. | Dobna skupina: 3-7, 7+

S pet ili šest godina djeca postaju sve više zainteresirana za vlastito tijelo, prehranu, zdravlje i izgled.

Gotovo svako dijete, bez obzira na spol, pokazuje zanimanje za odjeću. Uglavnom zato što odjeća predstavlja znak pripadnosti vršnjacima i spolnoj grupi.


Odjeća zadovoljava djetetovu potrebu da bude individualac. Mala djeca potrebu za samostalnošću izražavaju skidanjem i pokušajima da se sami odjenu, a predškolska djeca izborom odjeće koju žele nositi.

Petogodišnjaci su vrlo opterećeni pokušajima da pokažu kako ne pripadaju suprotnom spolu i otkrivaju da se upravo odjećom  najbolje mogu razlikovati od suprotnog spola. Šestogodišnjaci već stvaraju grupe i nose odjeću koju grupa odobrava.

Djeca već u  vrlo ranoj dobi otkrivaju da odjeća ima veliku vrijednost u privlačenju pažnje, osobito ako je živih boja, prekrivena remenjem i ukrasima, odnosno potpuno nova. Izbor odjeće poklapa se s djetetovom idejom odrastanja i vrlo brzo djeca shvate da ih odjeća identificira kao pojedince.

Odjeća zadovoljava djetetovu potrebu da bude individualac

Odjeća pomaže djeci koja su povučena i sramežljiva da se bolje osjećaju, a ako imaju neki tjelesni nedostatak i kao kamuflaža. Pokušajima i pogreškama dijete će naučiti koja odjeća ostavlja najbolji dojam i pomaže mu da bude prihvaćeno u društvu te pridonosi stvaranju bolje slike o sebi. Razumijevanje djetetovog svijeta uključuje upoznavanje roditelja sa simbolima koji djeci puno znače jer „prava“ odjeća pridonosi djetetovom osjećaju zadovoljstva samim sobom i vlastitim izgledom.

Pritisak vršnjaka, televizije i reklama oblikuje ideje o materijalnim vrijednostima i statusnim simbolima, pa vaše dijete može imati želje koje ne opravdavate. Iako ne treba bez pogovora udovoljavati svim tim željama, razumijevanjem i držanjem pod kontrolom takvih djetetovih potreba pomoći ćete mu da pronađe put u svijet u kojem su vrijednosti često iskrivljene.

Izvor: Razvoj vašeg djeteta, dr. Miriam Stoppard

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Ukupni dojam

4

Odjeća zadovoljava djetetovu potrebu da bude individualac.

Napomena
Razumijevanje djetetovog svijeta uključuje upoznavanje roditelja sa simbolima koji djeci puno znače.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0