Iskazivanje agresije normalna je razvojna faza

Objavljeno 25.09.2016. | Dobna skupina: 1-3, 3-7

Iako vam može zvučati neobično, javljanje agresivnih tema u igri i u razgovoru vašeg djeteta u razoblju od tri do četiri godine znak je njegovog razvojnog napretka.

Sva se djeca prije ili kasnije suočavaju s agresijom. Ako izbacite sva područja asertivnosti iz njegova iskustva, narušit ćete vrlo važan dio njegovog emocionalnog iskustva. Dijete može agresiju privremeno inhibirati, ali istovremeno postati anksiozno i pasivno, a agresivni osjećaji mogli bi biti izraženi impulzivnijim putem.

Ako djeci nije dopušteno da istraže jedan put asertivnosti ona će imati potrebu istražiti neki drugi.

Svakom djetetu potrebne su različite mogućnosti za istraživanje asertivnosti i potrebno mu je da se može osloniti na vas u postavljanju granica ponašanja koje će obuzdati njegovo impulzivno ponašanje. Mnogim roditeljima se ne sviđaju stravstvene dječje molbe za igračkama poput pištolja, pušaka ili mačeva i užasnuti su što njihova djeca oponašaju nasilje koje vide u filmu. Međutim, ako djeci nije dopušteno da istraže jedan put asertivnosti ona će imati potrebu istražiti neki drugi. Unatoč naporima roditelja da obeshrabre nasilnu igru djeca će naći načina za takvu igru i koristit će svoje ruke i prste kao zamišljene lasere ili oružje.

U dobi od tri do četiri godine vjerojatno ćete opaziti i povećanje djetetove verbalne borbenosti

Konstruktivno korištenje agresivnosti vidjet ćete tijekom djetetove igre pretvaranja kada preuzme ulogu najvećeg i najmoćnijeg superjunaka koji do nogu poražava loše momke. No, i preuzimanje uloge loših momaka ima svoju svrhu. Dijete testira granice agresivnog ponašanja, a nepokoljebljivo pravilo da se nikad ne smiju nanositi tjelesne povrede ili namjerno trgati igračke, pružit će mu utješan sklop granica jer zna da ćete ga obuzdati ako igra postane pregruba.

Nastojte ne reagirati pretjerano kad vaši četverogodišnjaci privremeno postanu zaokupljeni agresivnim temama. Svaki puta kad se zamisle kao veći, jači i brži od najstrašnijeg stvora koji ih proganja u snovima, oni vraćaju osjećaj kontrole nad vlastitim životom.

U dobi od tri do četiri godine vjerojatno ćete opaziti i povećanje djetetove verbalne borbenosti. Kako sada razmišlja logičnije voljno je preispitivati vaš autoritet i smisliti mnogo dobrih razloga zašto se ne mora svaki puta pokoriti pravilima. Smjele riječi i agresivna igra pretvaranja pokazuju djetetov povećani interes za moć i veličinu, no ono još uvijek ima osobni osjećaj ranjivosti. Sada mu treba brižna i suosjećajna interakcija s vama kako bi bilo uvjereno da mu se neće dogoditi loše stvari. Može čak stvoriti prijatelja iz mašte koji mu pruža dodatni osjećaj sigurnosti i brani ga od izvanzemaljaca, duhova i raznih čudovišta.

Kao roditelji trebamo njegovati osjećaje koji podupiru asertivnost i zdrav interes za moć. Ne želimo da nam djeca budu plašljiva i pasivna, da nisu spremna javljati se za riječ u školi, sudjelovati u diskusijama i braniti vlastiti stav. No, ujedno jako je važno kontrolirati iskazivanje agresije kroz ponašanje u kojem dijete može udariti, povrijediti nekog ili nešto potrgatii uništiti.

Izvor: Razvoj zdravog uma, Stanley Greenspan, dr. med s Nancy Breslau Lewis

Autor: Branimira Mrak

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

3

Unatoč naporima roditelja da obeshrabre nasilnu igru, djeca će naći načina za takvu igru.
Ukupni dojam

4

Važno je kontrolirati iskazivanje agresije kroz ponašanje u kojem dijete može udariti, povrijediti nekog ili nešto potrgati i uništiti.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing