Isplanirajte dobar rođendan s raznim igrama

Objavljeno 08.04.2016. | Dobna skupina: 1-3, 3-7, 7+

Gdje i kako proslaviti rođendan? Evo nekoliko praktičnih savjeta da taj dan bude poseban za male slavljenike, ali i njihove roditelje.

U današnje vrijeme ekspanzije raznih "rođendaonica", roditelji izdvajaju određena financijska sredstva za proslavu rođendana djece, ponekad radi želje djeteta, ponekad da bi se izbjegao stres rođendana kod kuće, a ponekad samo kako bi se moglo reći da se rođendan slavio u "fensi", "rođendaonici".

Ukoliko ste se već odlučili za proslavu rođendana u rođendaonici, jeste li se raspitali tko organizira rođendane i jeste li pregledali prostor u kojem vaše dijete boravi 2 do 3 sata? Iz iskustva mogu reći kako sam se susrela s raznim prostorima i raznim načinima organizacije rođendana, stoga bih upozorila na nekoliko stvari koje nisu bile u skladu s pedagoškim ili kineziološkim principima, a koji se primjenjuju u organizacijama i realizacijama proslava.

Bitno je napomenuti kako je jedan od preduvjeta za dobar i kvalitetan rođendan prostor u kojem djeca borave te voditelji koji vode i animiraju djecu. Mišljenja sam kako prostor mora biti prozračan i prilagođen dječjim igrama – aktivnostima koje se provode, kao i kvadratura prostora koja mora odgovarati određenom broju djece, a za voditelje je poželjno da budu odgajatelji, animatori ili kineziolozi odnosno stručni kadar koji ima znanja iz područja predškolskog i školskog odgoja, kako bi se izbjegle mnoge pogreške u radu s djecom. Igre i aktivnosti trebaju biti prilagođene dobi djece. Na taj način sigurnost vaše djece i uspjeh proslave rođendana biti će bolja, a djeca sretnija.

Prostor mora biti prozračan i prilagođen dječjim igrama – aktivnostima koje se provode, kao i kvadratura prostora koja mora odgovarati određenom broju djece, a za voditelje je poželjno da budu odgajatelji, animatori ili kineziolozi odnosno stručni kadar

Svakako izbjegavajte igraonice u kojima se mogu organizirati proslave rođendana gdje su postavljene razne sprave i rekviziti, a voditelja ili animatora nema, stoga je preporučljivo za roditelje, u takvim prostorima, imati uvijek djecu pod nadzorom.

Izbjegavajte podrumske, premale i ostale neadekvatne i nezdrave prostorije. Vrlo opasni su prostori bez prozora, gdje nakon 20 minuta nastupa hipoksija koja može samo pojačati razdražljivost, nezainteresiranost, a prije svega može se narušiti zdravlje djeteta.

U moru raznih "rođendaonica" postoje one koje su kvalitetne i prostorom i voditeljima koji animiraju vašu djecu, stoga razmislite, pogledajte i raspitajte se o voditeljima i prostoru u kojem će vaše dijete proslaviti rođendan.

Rezime svega gore navedenog je prostor koji je dovoljno velik i prozračan, s adekvatnim igračkama, spravama i rekvizitima za animaciju djece, te kvalitetni voditelji s pedagoškim ili kineziološkim znanjima i pristupima.

Rođendan kod kuće

Ako se ipak odlučite proslaviti rođendan kod kuće, kako bi izbjegli stres koji se javlja zbog neadekvatnog ponašanje djece, najbolje je napraviti mali plan aktivnosti i igri za djecu.

Ovisno o dobi slavljenice ili slavljenika, pokušajte zajedno pripremiti i izabrati igre koje ćete ponuditi malim gostima. Veselite se toj pripremi, relaksirajte dijete i sebe.

Djeca su ponekad jako uzbuđena pa čak i uznemirena radi proslave rođendana, tada jednostavno zablokiraju i ne znaju što će raditi i na koji način će se igrati. Neki se srame, neki nepomično sjede, a drugi zbog dosade počinju izvoditi ono što se ne smije, odnosno ono što nije primjereno za taj prostor. U tren nastane buka i prepiranje, a ponekad i plač.

Zato kao što sam već spomenula bitan je mali plan aktivnosti ili igara koje će zaokupiti pozornost djece.

Većina vas već ima društvene igre, bitno ih je izvaditi iz ormarića i u pravi tren ponuditi djeci. Poželjno je da su to igre u kojima može sudjelovati više djece. Mogu se igrati dvije igre u isto vrijeme, podijelite djecu u dvije skupine. Svaka skupina igra jednu igru, nakon dobivenog pobjednika skupine se mijenjaju za igru.

Jedna vrlo interesantna i popularna igra je "boca istine"tu mogu sudjelovati svi, a potrebna je samo jedna obična plastična boca. Također vrlo interesantna i jako dobra igra za razvoj moždanih vijuga je memory koja i nas „velike“ ponekad zainteresira, a djeca u njoj znaju biti pravi mali znalci. Prednost memory kartica je ta što ih može igrati neograničeni broj igrača, a ukoliko ih nemate možete ih napraviti sami, potrebno je samo malo kreativnosti i mašte.

Djecu nadalje možete zainteresirati tako što ćete organizirati malu kreativnu radionicu, djevojčice mogu izrađivati nakit, a dječaci mogu izrađivati razne predmete od papira, plastelina i sl. Nagrada za trud koji su uložili na kreativnoj radionici je da svako dijete ponese svoj rad kući.

Sve igre bilo da su nove, moderne ili starije, bitno je da zaokupe djecu i pruže im zanimaciju. Naravno, uz sve te igre poželjna je glazba koja će pridonijeti čarima i ugođaju rođendana.

Kao što u "rođendaonicama" gosti na kraju dobivaju mali poklon i vi možete pripremiti male poklone za goste, dovoljna je jedna mala čokoladica, jabuka, naranča ili igračka koju vaše dijete više ne koristi, a učinak i sjećanje na rođendan može biti neprocjenjivo za svako dijete.

Kao što u rođendaonicama gosti na kraju dobivaju mali poklon i vi možete pripremiti male poklone za goste, dovoljna je jedna mala čokoladica, jabuka, naranča ili igračka koju vaše dijete više ne koristi

Športski rođendan

Spomenula bih još jedan način proslave rođendana, a tiče se djece koja su športaši koja i taj dan žele provesti sa "svojim" športom ili u športu. Danas postoji mogućnost iznajmljivanja športskih terena, npr. nogometnog terena, badminton terena, tenis terena, gdje djeca uz športsku aktivnost i naravno razne igre vezane uz dotični šport mogu športski proslaviti rođendan. U sklopu športskog objekta postoje ugostiteljski sadržaji koji mogu ponuditi rješenje za odrasle (kava, sok i sl.), te jedan stol za slavljeničku tortu. U ovoj vrsti organizacije rođendana mogu pridonijeti kineziolozi koji će animirati i razveseliti djecu s raznim štafetnim igrama ili malim mini natjecanjem. Za one malo aktivnije ovo je idealan način kako djecu zaokupiti i popuniti im vrijeme na "roćkasu".

Zaključila bih kako je za uspjeh rođendana u "rođendaonici", kod kuće ili u sklopu športskog objekta, potrebna dobra organizacija, plan aktivnosti – igara i puno ljubavi odraslih koji pripremaju i organiziraju rođendan.

Pomozite djeci i naučite ih kako se igrati, dajte im smjernice, a djeca će svaki slijedeći put biti kreativnija i sposobnija u pripremi i proslavi svog rođendana. I ne zaboravite ponekad djeci – slavljenicima rođendan predstavlja jedan oblik stresa, stoga smo mi tu da sve to olakšamo s prijedlozima i prekrasnim igrama. Igra je pokretač puno toga pozitivnog, prisutna je na rođendanima, u vrtiću, školi, na športu i u prirodi, igra je jednostavno osnova u odrastanju djece.

Autor: Eleonora Čarapina

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

5

Pazite na opremljenost i kvadraturu igraonice te na educiranost osoblja koje se bavi djetetom.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0