Izborom škole možete utjecati na smanjenje poremećaja u prehrani svoje djece

Objavljeno 04.05.2016. | Dobna skupina: 3-7, 7+

Poremećaji u prehrani predstavljaju velik problem tinejdžerica i njihovih roditelja. Pritisak medija i društva može završiti poremećajima čije su posljedice opasne po zdravlje mladih u razvoju. Može li izbor škole pomoći u sprečavanju poremećaja u prehrani, doznajte u nastavku.

Istraživanje britansko-švedskog tima čiji su rezultati objavljeni u časopisu International Journal of Epidemiology pokazalo je da škole koje pohađaju djevojke mogu utjecati na pojavu poremećaja u prehrani. Istraživači sa Sveučilišta Oxford, UCL (University College London), Sveučilišta u Bristolu, Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu te Instituta Karolinska u Stockolmu sakupili su podatke iz Švedske kako bi usporedili faktore koji bi potencijalno mogli utjecati na pojavu poremećaja u prehrani. Istraživački tim je te faktore podijelio na primanja roditelja, povijest mentalnih bolesti roditelja, njihovo obrazovanje, broj braće i sestara oboljelih djevojaka te razlike u težini djevojaka pri rođenju. Unatoč širokom spektru faktora, utvrđene su razlike među školama.

Boluje gotovo 6 posto djevojaka

Ukoliko su djevojke išle u školu u kojoj većinu učenika čine djevojke i u kojima je većina roditelja djece fakultetski obrazovana, mogućnost da im se dijagnosticiraju poremećaji u prehrani bila je veća od onih djevojaka koje su išle u školu s manje djevojaka i manje fakultetski obrazovanih roditelja. Poremećaji u prehrani, među koje ubrajamo bulimijuanoreksijuporemećaj prejedanja i ostale poremećaje koji nisu klasificirani, pogađaju 5,7 % tinejdžerica. To predstavlja gotovo 2 djevojke u razredu od 30 učenika. Ovi poremećaji su vrlo opasni: ukoliko boluje od bulimije, osoba ima dvostruko veće šanse da umre mlada od osobe koja ne boluje od bulimije, dok je kod anoreksije šansa čak šest put veća.

Važno je prepoznati problem

Doktorica Helen Bould, psihijatrica za djecu i mlade pri Sveučilištu Oxford, koja je vodila istraživanje, napominje: „Poremećaji u prehrani imaju ogroman utjecaj na živote mladih ljudi koji pate od njih. Važno jeprepoznati rizične faktore kako bismo tome mogli stati na kraj". Istraživači su ustanovili da je zbog potencijalnih kulturoloških razlika u pojedinim školama teško zaključiti kako škola utječe na djevojke i pojavnost njihovih poremećaja u prehrani. Postoji mogućnost da se u nekim školama zbog međusobnihodnosa tinejdžera takvi poremećaji šire poput zaraze. Također, moguće je da su neke škole jednostavno bolje od drugih u prepoznavanju problema te reagiraju na vrijeme, prije nego se poremećaj pojavi ili dok je tek u početku, te se može dijagnosticirati i liječiti.

Jedan od problema u ovom istraživanju predstavlja činjenica da u Švedskoj, zbog tamošnjih zakona o jednakosti spolova, ne postoje škole samo za djevojke ili dječake. U Velikoj Britaniji su takve škole čest slučaj te su roditelji djevojaka koje polaze takve škole najčešće visoko obrazovani. Ukoliko bi se rezultati iz švedskih škola primijenili na britanske škole, moguće je da bi se pokazala veza između pojave poremećaja u prehrani i škole koju djevojke polaze.

Roditelji - uključite se!

Možemo zaključiti da živimo u društvu gdje tinejdžeri podnose velik pritisak društva i zajednice, gdje roditelji često prebacuju lopticu odgoja na škole u kojima profesori često imaju previše učenika i premalo vremena. Iako su tinejdžeri često potišteni zbog različitih razloga, treba obratiti dodatnu pažnju na njih, pogotovo ako uočite ponašanje koje bi moglo biti početak poremećaja u prehrani. Razgovorom, zajedničkim aktivnostima te pozitivnim i poticajnim ponašanjem roditelji mogu pomoći svojem tinejdžeru da sretno odraste.

Izvor: Science Daily

____________________

Journal Reference:Helen Bould, Bianca De Stavola, Cecilia Magnusson, Nadia Micali, Henrik Dal, Jonathan Evans, Christina Dalman, Glyn Lewis. The influence of school on whether girls develop eating disordersInternational Journal of Epidemiology, 2016; dyw037 DOI: 10.1093/ije/dyw037

_____________________

Preuzeto sa: biologija.com.hr

Autor: Branimira Mrak

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing