Izgled i osobine novorođenčeta

Objavljeno 04.07.2015. | Dobna skupina: Prije poroda, 0-1

Čuvarkuća u suradnji s … Kako bi znali da je sve u redu prvi put kada primite svoje dijete u naručje, upoznat ćemo vas s nekoliko detalja o njegovom izgledu i osobinama.

Glava

Lice

Lice je prvih dana često nesimetrično zbog položaja djeteta u maternici, ali to će se brzo ispraviti. Koža djetetova lica prvih dana može biti plavkasta zbog sitnih točkasti krvarenja nastalih u porođaju.

Rodin ugriz

Plavkastocrvene mrlje poput madeža na gornjim kapcima i korijenu nosa ili na koži zatiljka nazivamo "rodin ugriz". Do kraja prve godine djetetova života, mrlja će nestati.

Oči

U prvim danima, kada dijete nakratko otvori oči, nemojte očekivati pravu boju njegovih očiju. Sva novorođenčad ima sivoplave oči. Prava boja očiju tek će poslije biti vidljiva. Kao posljedica porođaja moguće su u prvim danima crvene mrlje na djetetovim bjeloočnicama. Nastaju zbog pucanja sitnih krvnih žila, bezopasne su i brzo će nestati. Vid se razvija postupno, no već od prvih dana dijete vidi vaš obris. Moći će vas prepoznati da  udaljenosti od 20 do 30 centimetara.

Nos

Na nosiću i licu novorođenčeta vide se bijele, kao griz sitne točkice - tzv. milije. To su žlijezde lojnice koje se ne smiju dirati a nestat će tijekom prvog mjeseca djetetova života.

Noge

Blago uvrnute nožice i stopala ispravit će se samo od sebe ako su posljedica zaležana položaja u maternici. Jače nepravilnosti i malformacije liječit će ortopedu kojeg je preporučjivo posjetiti već u prvom mjesecu nakon rođenja. 

Nokti

Većina se djece rodi s dugim i oštrim noktićima. Nemojte žuriti s rezanjem noktiju jer je prvih dana kožica s unutarnje strane nokta prirasla visoko pa bi mogli raskrvariti prstiće. Kako si dijete za to vrijeme ne bi izgrebalo lice, navucite mu pamučne rukavice ili mu spustite rukaviće do vrhova prstiju. Kada dođe vrijeme za rezanje noktića, učinite to dok dijete spava.

Spolni organ - dječak

Kožica na vrhu spolovila novoređenog dječaka ne može se povući prema korijenu u prvih tri i više mjeseci. Moguće je da su do trećeg mjeseca mošnje vrlo malene, a testisi, jedan ili oba, nisu spušteni. Također potpuno je normalno ako su testisi pokretni; sami se od sebe povremeno  spuste u mošnje pa se opet povuku gore.  Ukoliko su u novorođenog dječaka vrlo velike zbog nakupljanja tekućine- dijete ima vodenu kilu koja je bezopasna i bezbolna. Proći će brzo i bez liječenja.

Spolni organ - djevojčica

Spolovilo djevojčice može biti otečeno, ali to će proći poslije prvih tjedana. Također prvi se tjedan iz spolovila novorođene djevojčice može pojaviti bijeli ili sukrvav iscjedak. Uzrok tomu su hormoni mame u trudnoći, a za dan ili dva sve će nestati bez liječenja.

Boja kože

Novorođenče ima ružičastu kožu, ali ako dugo i glasno plače ili mu je hladno, koža mu nakratko može poplavjeti. Djetetove ručice i nožice uvijek su nešto hladnije nego ostali dijelovi tijela.

Disanje

Uobičajeno je da tijekom jedne minute novorođenče više puta promijeni ritam disanja- malo brže, pa kraća stanka, pa opet ubrza udisaje.

Ako dijete diše više od 70 puta u minuti ili s naporom, to može upućivati na bolest srca ili pluća pa se javite u dežurnu ambulantu. Također stanka u disanju dulja od 20 sekundi nije normalna.

Žutica u novorođenčeta

Uzrok žutice, koju u prvim danima većina novorođene djece ima je povišeni bilirubin. To je žuta boja koja se stvara iz razgrađenih eritrocita- crvenih krvnih tjelešaca u djetetovoj krvi. Žutica je u zdrave djece blaga i nestaje potkraj prvog tjedna. Žutilo kože najlakše je zapaziti na većoj površini kao što su leđa: kad nakon blagog pritiska maknemo ruku, nakratko se vidi žuta boja, a tek onda se koža izjednači bojom ostatka tijela.

Sluh

Od samog rođenja dijete dobro čuje i trgnut će se na jak zvuk, a već u dobi od dva tjedna ugodna glazba ili pjevušanje mogu umiriti dijete. S tri mjeseca okreće glavu prema zvuku.

San i budnost

U prvim tjednima života novorođenče spava više nego je spavalo dok je bilo u majčinoj utrobi. Budi se samo za obrok i u vrijeme kupanja te spava 20 sati na dan. U početku mu je i sisanje zamorno pa nakon ili za vrijeme obroka najčešće zaspi.

Plač

Zdravo novorođenče plače i po nekoliko sati u danu. Na taj način ono vam kaže što želi, a vi morate brzo naučiti prepoznati što je to. Rukovodite se svojim instinktima i za koji tjedan naučit ćete razlikovati plače li zbog gladi, bola ili vas samo zove da dođete.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0