Izložba uskrsnih pisanica

Objavljeno 10.04.2014. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

U prostoru etno kuće Hrvatske kuće Materina priča u centru Zagreba, 11. travnja započinje poseban program ususret uskršnjim blagdanima, sa središnjom izložbom „Uskrsne pisanice i običaji nacionalnih manjina Grada Zagreba“ u sklopu kojeg će nacionalne manjine predstavljati svoju izvornu kulturnu baštinu.

U izložbi i programu sudjeluju Mađari, Ukrajinci, Slovenci, Poljaci, Česi, Albanci, Makedonci i Rusini i dakako, a bit će predstavljeni i tradicionalni uskrsni običaji i oslikavanje pisanica u Hrvatskoj. Tako će u sklopu svečanog otvorenja, 11. travnja u podne, u Hrvatskoj kući Materina priča sestra Samuela Premužić održati radionicu i prezentaciju izrade uskrsnih ukrasa od komušine, a učiteljica Zrinka Babić će u prigodnoj radionici pokazati zanimljive pučke metode oslikavanja pisanica koje su stotinjak godina u narodu, a posebno su prisutne u Gradu Zagrebu i okolici. U sklopu svečanog otvorenja i izložbe, građanima će u Hrvatskoj kući Materina priča biti predstavljena i najveća hrvatska pisanica izrađena od komušine, autorski rad sestre Samuele Premužić.

„Svaka od nacionalnih manjina koja u svojoj tradiciji ima običaj obilježavanja blagdana Uskrsa bojenjem pisanica i izradom prigodnih ukrasa, kao i prikazom uskrsnih običaja svoje zemlje, predstaviti će taj dio svoje baštine izlaganjem u prostoru Hrvatske kuće,“ naglasila je Mina Petra Petričec, ravnateljica „Hrvatske kuće – Materina priča“ i inicijatorica izložbe i programa predstavljanja tradicionalnih uskršnjih običaja, koji se ove godine već po drugi puta održava u prostoru Hrvatske kuće Materina priča u Preradovićevoj 31.

Uz istaknuto, za vrijeme trajanja izložbe u Hrvatskoj kući Materina priča, na Trgu bana Jelačića će se također odvijati dio prigodnog programa, te će tako u uskršnjoj kućici, nacionalne manjine koje sudjeluju u izložbi „Uskrsne pisanice i običaji nacionalnih manjina Grada Zagreba“ građanima pokazati dio svojeg nacionalnog identiteta, kroz folklor i raznolike prigodne prezentacije tradicijske kulture manjina.

Izložba „Uskrsne pisanice i običaji nacionalnih manjina Grada Zagreba“ bit će nakon svečanog otvorenja u petak 11. travnja u podne za posjetitelje otvorena do subote, 19. travnja 2014., svaki dan od 10 do 14 i od 17 do 20 sati. Svi sadržaji su za građane besplatni.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing