Izrezbarite svoju bundevu za Halloween!

Objavljeno 30.10.2012. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Brojimo sate do Noći vještica, odnosno Halloweena, koji prihvaća sve više naših klinaca. Jeste li već nabavili svoju bundevu?

Voljeli mi njega ili ne, Halloween je jedan od najstarijih običaja na svijetu. K nama je stigao iz Sjedinjenih Američkih Država i iz godine u godinu kod nas ima sve više poklonika. Radi se o noći prije Svi svetih, 31. listopada. Halloween je skraćenica od All Hallow's Eve ili Hallow Eve, što znači Sveta večer, noć uoči Svih svetih. Osim u SAD-u ovaj je običaj popularan i u Irskoj, Australiji, Kanadi i na Novom Zelandu.

Smatralo se da je upravo na taj dan granica između svjetova živih i mrtvih najtanja te da duše mrtvih te noći hodaju zemljom. Budući da su se ljudi bojali duhova svojih predaka, na vrata svojih kuća stavljali su hranu i palili baklje kako bi spriječili duhove da uđu u kuću. Tako se tijekom stoljeća pojavila tradicija izrezivanja bundevi koje su se osvjetljavale kako bi uplašile duhove. Kršćanstvo je pak to obilježavanje i pogansko štovanje preoblikovalo u svoj blagdan - Svi Sveti i Dušni dan.

Kako izrezbariti bundevu?

Oko bundevine peteljke označite krug pa oštrim tankim nožem probušite bundevu po liniji i polako izrežite krug. Najbolje je da režete krug malo ukoso tako da vrh oštrice ulazi u bundevu pod kutom od kojih 35 do 45 stupnjeva.

Kada ste ga izrezali, uklonite poklopac i rukom ili velikom žlicom izvadite sjemenke. Nakon što izvadite sjemenke, žlicom obradite unutarnju mesnu stranu bundeve i izravnajte je što više.

Ovakva bundeva je spremna za ukrašavanje. Prije nego što  je počnete dalje rezati i ukrašavati, na papir iscrtajte predloške po kojima ćete izrezivati bundevu. Možete se poslužiti standardnim motivima strašnih lica ili pak osmisliti sasvim nešto novo. Naravno, sve ovisi koliko imate vještine i vremena. Za nešto finije izrezivanje trebat će vam manji nožići, skalpeli i slični instrumenti za rezanje i rezbarenje. Nešto manje strašne ali simpatičnije bundeve možete načiniti koristeći modlice za kolače, recimo u obliku srca, koje prislonite s vanjske strane bundeve i snažno utisnete ili se poslužite čekićem.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Ako želite da izrezani rubovi bundeve ne posmeđe od stajanja, premažite ih vazelinom!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0