Jabuka je iz raja

Objavljeno 02.03.2011. | Dobna skupina: 0-1

Unatoč tome što možda jabuku doživljavate kao neku običnu voćku, morate znati da su one nevjerojatan izvor zdravlja. Ima ona jedna stara narodna izreka koja govori kako će vas jedna jabuka dnevno sačuvati od odlaska doktoru. I to je istina. Jedna sasvim obična i nadohvat ruke jabuka.

Prečesto zanemarene jabuke polako vraćaju svoju staru slavu. Bogata antioksidansima jabuka će preventivno djelovati na čitav niz bolesti, a uz antioksidanse bogata je i vlaknima koji olakšavaju probavu, šećerom, esencijalnim i nesencijalnim aminokiselinama, aromatičnim tvarima, bojama, vitaminima i mineralima, od čega je najbogatija kalijem. Svojom teksturom i slatkastim okusom, te činjenicom da je hipoalergena namirnica odličan je izbor za prvu voćku vašeg dijeteta. Svakako neka jabuka postane dio prehrambene rutine, jer uz sve navedene dobrobiti jabuka je i odličan borac protiv karijesa. Jedenjem jabuke u ustima se ubija 90 posto bakterija zaduženih za razvoj karijesa, dok se četkanjem uništi njih 60 posto. Naravno, to se ne odnosi na sok od jabuke.

Jabuku treba jesti s korom, ne zbog ustaljenog vjerovanja da je kora bogata vitaminom C koji je jednako raspodjeljen po cijelom plodu, već zbog bioflavonida antocijana koji se nalazi u kori i pospješuje apsorpciju C vitamina u organizmu. Svojem djetetu, zbog lakšeg hranjenja i mogućnosti da je jabuka tretirana kemijskim tvarima, ogulite jabuku, propasirajte je i poslužite. Kada izbiju prvi zubići, ukoliko znate podrijetlo jabuka i vjerujte proizvođaču, slobodno mu dajte da gricka neoguljeni komad.

Izvor: Bowden, Jonny (2007); The 150 Healthiest Foods on Earth, Fair Winds Press, Beverly, MA

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Lokacija

5

Jabuke su široko dostupne tijekom cijele godine.
Sigurnost

5

Jabuke su sigurne od samog početka dohrane.
Ukupni dojam

5

Izvrsno voće za upoznavanje malenih s krutom hranom.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing