Ječam

Objavljeno 28.02.2011. | Dobna skupina: 0-1

Ječam je veoma hranjiva namirnica, no potreban je oprez pri njenom uvođenju u prehranu jer sadrži gluten.

Ova stoljećima stara žitarica izuzeto je hranjiva i istovremeno lako probavljiva namirnica. Kemijski sastav ječma sličan je sastavu ostalih žitarica, pa na 100 grama sadrži 73,5 ugljikohidrata, 17,3 g vlakna, 12,5 g bjelančevina, 2,3 grama masti i 9,4 grama vode. Bogat je i mneralima kalijem, fosforom, magnezijem, željezom, manganom, cinkom, selenom. Sadrži i velike količine vitamina skupine B, te nešto manje količine vitamine A, E i K. Ječam je lako probavljiva namirnica bogata enzimima i stoga kao takva vrlo prikladna za prehranu dojenčadi od 8. mjeseca starosti ili ranije ako je beba na majčinu mlijeku.

Ječam sadrži gluten pa bi ga trebale izbjegavati osobe sa celijakijom, a i iz tog se razloga oprezno uvodi u prehranu beba.

Zbog visokog udjela prehrambenih vlakna ječam blagotvorno djeluje na probavu i održava povoljnu ravnotežu crijevne mikroflore. Kao i u slučaju ostalih žitarica najbolje od najboljeg iz ječma dobiti ćete ga ako ga koristite u cjelovitom zrnu.

Izvor: Hrvatska udruga grupa za potporu dojenja (www.hugpd.hr)

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Lokacija

5

Ječam je široko dostupan u trgovinama.
Sigurnost

3

Ječam sadrži gluten i potreban je oprez pri njegovu uvođenju.
Ukupni dojam

4

Ječam je zdrava i korisna namirnica, ali zbog glutena potrebno ju je uvoditi što kasnije.

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing