Jedna za mamu, jedna za tatu, jedna za baku...

Objavljeno 27.08.2014. | Dobna skupina: Prije poroda, 0-1, 1-3

Kad prođe vrijeme dojenja i bočica, kad na dnevni red dođe tema koju i kako pripremljenu hranu jesti, onda je potrebno mnogo znanja o zdravoj hrani i još više mudrosti kako prenijeti znanje na dijete

Djeci je potrebno osigurati redovite prilike za obiteljsko, zajedničko uživanje u obrocima. To je obred, prilika da se članovi obitelji nađu i razgovaraju, to je vrijeme kad dijete uči o hrani, pravilima ponašanja, dijalogu - vrijeme međusobnih izmjenjivanja ideja, mišljenja i osjećaja. To ne znači da neće biti neslaganja u vezi s pitanjem, što će se, kako i koliko jesti. Te nesuglasice postoje u svakoj obitelji i dobro ih je rješavati razgovorom.

Ako djeca kažu da su sita, vjerujte im, jer je u pitanju mnogo više od prehrane i lijepog ponašanja za stolom

Djeca vrlo rano nauče slušati svoje tijelo, i znaju kad su sita i to nam pokušavaju poručiti. No, mi ih jednostavno ne slušamo uvijek. Tjerati dijete da jede kada mu njegovo tijelo govori da je sito znači slati poruku: "Ono što ti tvoje tijelo govori - to se ne računa, to nije važno. Ja znam što ti je potrebno a što ne, ti to ne znaš."  Dijete koje je naviklo slušati svoje tijelo, čut će njegove poruke jasno te će ih povezati s ostalima ako je od rane dobi stjecalo iskustvo da ga slušaju i poštuju. Ako djeca kažu da su sita, vjerujte im, jer je u pitanju mnogo više od prehrane i lijepog ponašanja za stolom.

Imate li dijete koje odugovlači s jelom, nemojte prigovarati. Samo recite:" Htjeli bismo jesti s tobom. Bit ćemo još ovdje 10 minuta. Ako ne budeš gotov nema problema, pustiti ćemo te da pojedeš u miru." Pustite ga da samo dovrši jelo, izbjegavajte prigovaranje, preklinjanje, podmićivanje kako to ne bi postao vaš problem i kako se ne bi sve vrtilo oko hrane i borbe za moć.

Izbirljiva djeca uglavnom potječu od roditelja sklonih panici. Neka djeca ne bi imala problem s hranom da roditelji nisu toliko pazili i brinuli se o tome. Ako je roditelj previše zabrinut koliko i što njegovo dijete pojede, djeca brzo shvate da imaju moćno oružje koje mogu upotrijebiti da ih uvuku u konflikt.

Izbirljiva djeca uglavnom potječu od roditelja sklonih panici

Važno je da odvojimo malo vremena u užurbanim životima za obroke sa svojom djecom. Bilo bi dobro da roditelji barem jedan obrok dnevno provedu sa svojom djecom, da se cijela obitelj okupi oko stola, podijeli hranu, dobre misli i žive razgovore. To ne mora uvijek biti za stolom, možete otići u restoran ili na piknik, no bit je u tome da odvojite vrijeme kada ćete zajedno jesti i razgovarati. Ako možete pridobiti svoje dijete da razgovara s vama za vrijeme jela, ono će s vama razgovarati i kad postane tinejdžer jer je naučeno da je vrijeme za jelo i vrijeme za dijeljenje.

Izvor: Odgajam li dobro svoje dijete? Savjeti za roditelje, Gordana Buljan Flander i Ana Karlović

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Zajedničko uživanje u obrocima je obred, prilika da se članovi obitelji nađu i razgovaraju, to je vrijeme kad dijete uči o hrani, pravilima ponašanja, dijalogu - vrijeme međusobnih izmjenjivanja ideja, mišljenja i osjećaja.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing