Jesen mi miriše na...KESTENE!

Objavljeno 13.10.2011. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Nema ljepšeg mirisa jeseni, od mirisa pečenih kestena. Taj crvenkasto-smeđi plod glatke površine osim što je ukusan bogat je vitaminima i mineralima.

Da je jesen stigla nagovijestio nam je miris pečenih kestena koji se "širi" po gradu.  Teško im je odoljeti makar njihovo čišćenje iziskuje nešto malo truda, no radost kada dođete do toga malog okruglog, ukusnog ploda sve to zasjeni. Kestenima se raduju veliki i mali, a kako i ne bi kad su ukusni na razne načine. 

Kesteni zajedno s orasima, bademima i lješljacima pripadaju skupini orašastih plodova, ali kesteni se od ostalih orašastih plodova razlikuju nižim udjelom masti i visokim udjelom škroba te sadržavanjem vitamina C. Plod kestena bogat je vitaminima B skupine osobito B1, B2 i B6 te mineralima: kalijem, kalcijem, magnezijem i fosforom. Kesten je namirnica svojstvena mirisa i blagog slatkastog okusa sa širokom primjenom u kulinarstvu i konditorstvu. U 100 g sirovog kestena nalazi se: 2 g masti, 8,1 g dijetalnih vlakana, 2 g proteina i 45 g ugljikohidrata. Zbog visokog sadržaja škroba, od kestena se može dobiti brašno koje se, samo ili pomiješano s brašnom žitarica, koristi za pravljenje kruha i peciva. Brašno od kestena, zbog svoje lake probavljivosti, pogodno je u prehrani starijih osoba i djece.

Kod kupovine kestena obratite pozornost da su plodovi veći, sjajni, bez rupica na ljusci i čuvajte ih na hladnom mjestu do 2 tjedna.Iako je plod kestena vrlo hranjiv, dosta se teško probavlja

Kesteni se dijele na pitome i divlje. Pitomi su jestivi, a u nas ih najviše ima u Istri, u okolici Lovrana i Opatije te na Medvednici. S druge strane, divlji kesteni koji krase gradske parkove nažalost nisu za jelo, ali posjeduju ljekovita svojstva. Najčešće se spominje kao pomoć kod varikoznih vena i oštećenja kapilara, a njegovi ekstrakti koriste se za pripremu ljekovitih pripravaka.

Kesteni se konzumiraju pečeni ili kuhani. Pečeni kesteni sadrže više vitamina, privlače svojim mirisom te stvaraju ugodu na gradskim ulicama u hladne jesenske dane. Kuhani kesteni imaju veću količinu mineralnih sastojaka.

Ljekovitost

Čaj od lista kestena (Castaneae folium) u narodnoj se medicini upotrebljava kod liječenja hripavca, bronhitisa, astme i sličnih tegoba s dišnim organima. Kora kestena (Castaneae cortex) i drvo (Castaneae lignum) bogati su taninom (sadrže više od 10 % tanina) pa se upotrebljavaju kao adstringensi.

Kestenima se pripisuju ljekovita svojstva, a zbog velike energetske vrijednosti posebno se preporučuju sportašima i djeci. Pomažu kod bubrežnih i probavnih tegoba, a mogu se jesti i u juhi i salatama. Hranjive tvari i aktivni sastojci kestena povoljno utječu na cirkulaciju i pomažu u prijelaznom razdoblju kada se organizam treba prilagoditi na sve hladnije dane. Od kestena se zbog visokog sadržaja škroba može dobiti i brašno koje se samo ili pomiješano s brašnom drugih žitarica koristi za izradu peciva i kruha. Najčešće se koristi u obliku kesten pirea, te kao dodatak jelima i juhama.

Gdje u berbu kestena?

Početak listopada vrijeme je i Zelinske kestenjade, koja se održava već deset godina. Uz branje kestena u Zelinskoj gori tom se prilikom u Planinarskom domu na Kladeščici (brdo visine 406 metara) u posebnim pečenjarama peku kesteni te se pije mošt i jedu drugi specijaliteti. U podnožju Kladeščice nalazi se i Zelingrad, zaštićeni spomenik kulture iz XIII. stoljeća, koji u vrijeme kestenjade posjetitelji mogu razgledati uz stručnog vodiča.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Već ovog vikenda uputite se u šumu i naberite ove ukusne plodove!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0