Jeste li emocionalno spremni na porod?

Objavljeno 01.04.2016. | Dobna skupina: Prije poroda

Osim što je važno i korisno biti educiran, zbog čega su korisni tečajevi za trudnice, u dočeku nove bebe od koristi je svakako razmisliti i o psihološkoj pripremljenosti za porod.

Pokazalo se kako upravo emocionalno stanje rodilje ima snažan utjecaj na doživljaj boli, mogućnost opuštanja, te donošenja odluka tijekom poroda. Jedna od čestih briga trudnica je briga o boli koja se javlja tijekom poroda. U tom smislu, važno je koliki je ženin strah od boli, odnosno kakva su njena očekivanja kakva i kolika će bol biti, te kako žena očekuje da će se s njom nositi. Iako je određena razina straha od poroda uobičajena, važno je ne zanemariti strahove ako su oni dominantni i izraženi u ovom životnom razdoblju. Takvi izraženi strahovi mogu ometati prirodan tijek poroda te povećati mogućnost javljanja komplikacija prilikom poroda, a korisno je i naučiti neke od tehnika nošenja s boli koje će pomoći jačanju ženinog samopouzdanja prilikom poroda.

Kako se emocionalno pripremiti na porod?

  • edukacija o tijeku, načinima i mogućnostima poroda može smanjiti strahove jer smanjuje nedoumice i donosi jasnoću o tijeku poroda
  • aktivan stav prema porodu – to nije nešto što se ženi dešava, porod je prirodan proces za koje je ženino tijelo pripremljeno i u kojem zajedno surađuju i beba i mama
  • povjerenje u svoje tijelo, u vlastitu sposobnost rađanja
  • nemojte slušati tuđa loša iskustva
  • osigurajte podršku okoline, okružite se osobama koje će vam pružiti emocionalnu podršku i ohrabrenje, razmislite o prisustvu oca na porodu (ako je to obostrana želja)
  • naučite tehnike poput relaksacije, disanja, autohipnoze i vizualizacije kojima si možete olakšati bol
  • imajte na umu željeni ishod, vašu bebu u svojim rukama

Izvor: Rebeka Bulat , dipl. psiholog-profesor, Certificirani Baby Signs ® Instruktor

Autor: Rebeka Bulat

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing