Jeste li previše popustljivi roditelji?

Objavljeno 14.10.2014. | Dobna skupina: 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Vječno je pitanje i uzrok brojnih svađa unutar obitelji – do koje granice bi brižni roditelji trebali popuštati i štititi svoju djecu?

Mnogi roditelji misle da ne mogu biti bliski sa svojim djecom i istodobno postaviti granice. Ovo međutim nije točno – dapače jasne granice i otvorena komunikacija održavaju odnos iskrenim i bliskim.

Ovdje su neki od znakova u ponašanju vašeg djeteta koji vam mogu pomoći procijeniti jeste li previše popustljivi:

  • Dijete plače ili iz bijesa baca stvari dok nešto ne bude po njegovom. Ovakav ispad bijesa je normalan u drugoj ili trećoj godini, ali ne i kad dijete navrši petu ili šestu godinu.
  • Dijete ima problema u zadržavanju prijatelja i igranja s drugom djecom. Djeca koja se previše popuštalo imau poteškoće s poštivanjem tuđih osjećaja, što ih može učiniti neprihvaćenim od strane vršnjaka. Kad vaše dijete preraste puzanje obratite pažnju na to kako dijeli stvari s drugima, kako vraća tuđe stvari, i kako napreduje u drugim socijalnim vještinama.
  • U vašu kuću jedva mogu stati sve igračke, a ono i dalje traži još. Poučite dijete da ne može dobiti uvijek što poželi.
  • Dijete je pretilo zbog popuštanja u prehrani, npr. Previše brze hrane, sendviča, slatkiša. Ove poteškoće, naravno ne moraju imati veze s vašim stilom roditeljstva – već mogu biti uzrokovane razvojem.
  • Dijete očekuje da za njega učinite stvari koje može i ono samo. Zapitajte se, činite li stvari za koje je vaše dijete dovoljno veliko da učini samo? Roditelji često nisu svjesni svih sposobnosti svog djeteta.

Kako bi se zdravo psihički razvijala, djeci su, osim puno ljubavi i pažnje, potrebne i svakodnevne male frustracije iiz kojih uče kako savladavati prepreke u životu, kako doći do onoga što žele, kako se utješiti kad nije po njihovom, kako uzeti u obzir druge ljude. Ako im ovo oduzmemo i ako zadovoljavamo svaku njihovu potrebu i na taj način izbjegavamo mogućnost da budu uznemirena i frustrirana, oduzimamo im vrlo dragocjene i vrijedne prilike da nešto nauče.

Izvor: Odgajam li dobro svoje dijete?, Gordana Buljan Flander i Ana Karlović

Autor: Čuvarkuća uredništvo

5 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Kako bi se zdravo psihički razvijala, djeci su, osim puno ljubavi i pažnje, potrebne i svakodnevne male frustracije iiz kojih uče kako savladavati prepreke u životu, kako doći do onoga što žele, kako se utješiti, kako uzeti u obzir druge ljude.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0