Juha koja liječi prehladu, virozu i gripu
Prijelaz godišnjih doba i nagle promjene temperature ostavljaju trag, osobito na ljudima kojima je zbog ubrzanog ritma života i stresa oslabio imunitet. Dobro se na vrijeme pripremiti i prevenirati moguće simptome.
Donosim recept za temeljac za juhu koji u ovo vrijeme kušam barem dva puta tjedno. Energizira i jača cijeli organizam, podiže imunitet, hrani svaku stanicu našeg tijela i čini ga otpornim na epidemiju viroza koje se brzo šire u ovo vrijeme.
Potrebno vam je:
- 3 litre vode
- 2-3 češnja češnjaka
- 1-2 žlice đumbira (svježeg, sitno nasjeckanog ili naribanog)
- 1 žlica crnog papra
- 2 mrkve (neoguljene i prerezane na pola)
- 1 šalica lišća celera
- 1/4 crvenog luka
- 1 velika grančica ružmarina
- 1 žlica timijana
- 1 žlica kadulje
- Sok pola limuna
Sve sastojke (osim limunovog soka) stavite u veliki lonac sa čvrstim poklopcem. Zakuhajte da provri i tada smanjite na laganu vatru. Neka se krčka, poklopljeno, oko sat vremena.
Procijedite tekućinu u drugi lonac. Zgnječite biljke i pritisnite i njih kroz cjedilo.
Sada imate temeljac koji prevenira, ublažava i liječi prehladu, virozu i gripu. S njim možete praviti sve vaše druge omiljene povrtne juhe. Pripazite da kad s ovim temeljcom kuhate juhu, posuda bude dobro poklopljena, kako ljekoviti sastojci ne bi isparili. Nakon što juhu skuhate i poslužite, kada se ohladi, dodajte u tanjur sok od pola limuna.