Juha od bundeve i gljiva

Objavljeno 15.11.2016. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 1-3, 3-7, 7+

Jedna od najboljih jesenskih juha od bundeve, koje ćete ikad kušati.

Bundeva neka bude žuta, "obična" ili butternut. Gljive su bukovače Pleurotus eryngii , narezane na tanke kriške. Možete koristiti i bilo koje druge, pa i vrganje. Suhe gljive je potrebno prethodno namočiti u vodi, vodu možete dodati u juhu.

Sastojci

  • 1 luk, sitno narezati
  • 1,5 kg žute tikve / bundeve / buče, narezati na kockice
  • 1 l povrtnog temeljca
  • 250 ml vrhnja za kuhanje (slatko vrhnje)
  • Aceto balsamico (balzamični ocat)
  • Malo limunovog soka
  • Gljive bukovače (može i druge a i sušene, koje ste prethodno namočili u vodu)
  • Sol, papar
  • Pročišćeni maslac (maslo)
  • Bučino ulje
  • Pinjoli za posipanje

Koraci

  1. Pripremiti temeljac od 3 mrkve, peršinovog korijena i lista te celerovog korijena. Koristite, ako baš morate, povrtnu kocku za juhu i to BIO (organsku).
  2. Na maslu pržiti luk i komade buče, dok luk ne poprimi zlatnu boju i postane staklast. Dodati temeljac i kuhati na laganoj vatri dvadesetak minuta.
  3. Kad su buče mekane, ručnim štapnim mikserom napraviti pire dodavajući polako vrhnje. Dodati oko žličicu balzamičnog octa i malo limunovog soka, kušati. Dodati gljive, narezane na kriške. Ako koristite sušene, prethodno ih namočiti u vodi. Kuhati na laganoj vatri još desetak minuta.
  4. Poslužiti posuto pinjolima prženim u tavi bez masnoća, ili preliveno s nekoliko kapi bučinog ulja.

Izvor: okusi.eu

Autor: Helena Varendorff okusi.eu

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

3

Gljive u dječju prehranu uvodite postupno i s oprezom i to nakon prve godine života.

Napomena
Gljive NIKADA ne poslužujte sirove ili nedovoljno termički obrađene, kako zbog opasnosti od mikrobiološke kontaminacije, tako i zbog teže probavljivosti, koja se poboljšava kuhanjem prilikom kojeg se razgrađuje hitin.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing