Juha od mrkve i đumbira
Ovu ukusnu i zdravu gustu juhu najradije papaju moji sinovi Ivan i Andro.
Mrkva je povrće bogato beta-karotenom, osim za vid odlična je i za detoksikaciju organizma jer sadrži velike količine vlakana i vitamina A. Đumbir pozitivno djeluje na pluća, smanjuje kolesterol u organizmu te se preporučava kod problema s astmom i bronhitisom.
Potrebno vam je:
- 500 g mrkve
- svježi đumbir, 1 cm duljine (oguljen i nariban)
- 1 luk ili poriluk (po izboru)
- 2 žlice maslinovog ulja
- sol, papar, malo Vegete
- sok 1 naranče
Priprema:
Zagrijte lonac, dodajte maslinovo ulje, pirjajte mrkvu i luk ili
poriluk. Neka se pirjaju nekoliko minuta, dok voda ne ispari i
mrkva malo omekša. Nakon toga dodajte još 2 dcl vode sve dok
mrkva potpuno ne omekša. Začinite s malo soli, papra i Vegete,
dodajte naribani đumbir.
Lonac uklonite s vatre i pustite da se malo ohladi. Štapnim
mikserom miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Juhu poslužite
toplu a možete dodati i komadiće zapečenog kruha.