Juha od tikve i kestena s kokosovim mlijekom

Objavljeno 01.01.2013. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 3-7, 7+

Neobična zimska juha običnih sastojaka.

Topla okrijepa u hladnim danima.

Sličnih je juha kod mene bilo već više puta a kako sam u trgovini nasla pečene oguljene kestene te lijepu muškatnu tikvu iz bio uzgoja, odlučila sam se za brzopotezno toplo jelo.

Potrebno je:

  • oko 200 g pečenih oguljenih kestena
  • 1 muškatna tikva (butternut) od oko 500 g
  • 4-5 stabljika mladog luka
  • oko 1 dl kokosovog mlijeka
  • 1-2 žlice maslaca
  • po želji 1 dl bijelog vina (kod mene ga je bilo)
  • povrtni temeljac


 Priprema:

  1. Oguliti tikvu, narezati na kockice. Otvoriti vrećicu s pečenim kestenima ili pripremiti svježe.
  2. Otopiti maslac i dodati mladi luk narezan na kolutove, kratko popržiti i odmah dodati tikvu te popržiti oko pola minute do minutu. Dodati bijelo vino, kratko kuhati (minutu) uz miješanje pa dodati biljni temeljac i kestene. Ostavite nekoliko kestena sa strane za posluživanje.
  3. Kad je tikva kuhana odnosno omekšala, usitniti stapnim mikserom, dodati malo kokosovog mlijeka. Kusati i po želji dodati još kokosovog mlijeka. Ne pretjerivati da ne nadjača okus ostalih sastojaka. Tko ne voli kokosovo mlijeko može dodati naravno i slatkog vrhnja.
  4. U svaku zdjelicu dodati pokoji cijeli kesten, preliti juhom i poslužiti.

Oni koji su čistili snijeg pa se potom klizali ili sanjkali, a možda i uživali u ostalim zimskim radostima (ne, nema zimi gadosti. Zimi neka bude zima i hladno a ljeti neka bude toplo ), poželjet će se nagraditi i ugrijati vrućim čajem, punchem ili možda kuhanim vinom. I ne zaboravite ako pijete alkohol: ne vozite jer svaka je taksi vožnja jeftinija od ugroženih života, slupanog auta i uništene budućnosti.

Ako je šalica s napitkom prevruća, lagano ohladiti u snijegu.

Izvor: Marina kuharica za male (i velike)

Autor: Helena Varendorff okusi.eu

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Ako juhu poslužujete djeci, izbjegnite vino.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0