Kad shvatiš da je gnijezdo sve praznije....

Objavljeno 07.10.2014. | Dobna skupina: 7+

Dan poslije. Buđenje... Nedjelja je. Svi duže spavamo. Njezina soba je prazna. Krevet netaknut. Pas se probudio i traži je. Gledam ga i suze mi naviru na oči, steže me u grlu, boli u prsima. Ja sam to kao žalosna zato što je on žalostan. I još ne kužim kakvi me to osjećaji preplavljuju. Dolazi večer, nazvala nas je telefonom, ne stigne danas. OK. Pa i ranije je znala biti van kuće, na zimovanju, na ljetovanju, na putovanjima....Big deal!

Obuzima me užasna panika! Znam što ću. Neka pas ostane kod mene. Nešto kao „taoc“. Znam da ga obožava, znam da neće moći niti jedan dan da ga ne obiđe. A to znači da će redovito dolaziti doma. Pa što ako ne prespava u svojoj sobi, u svom krevetu. To je samo noću. Bitno je da je danju tu...

Jedan manje

Još smo nesvjesni „jednog manje“. Nesposobni za zamišljanje skore budućnosti, života u gnijezdu koje polako napuštaju naši ptići. Nije čak bilo niti šoka zbog objave vjenčanja godinu prije nego li je očekivano. Iznenađenje da. Započelo se već u jesen godinu prije. To je tako uobičajeno ako se želi dobiti najromantičniji prostor za svadbenu svečanost, najbolje aranžere prostora, najnaj fotiće, cattering koji se toplo preporuča, vjenčanica koju još nitko nije nosio i tako redom. Da... I glazba koja nije zauzeta na taj datum!

Noć je, već je ponoć zapravo. Ne čuje se otvaranje ulaznih vrata. Moj sin je tu. Tih je. Ne pokazuje puno. Plačem, jecam, tresem se od plača. Glasnog i neutješnog. Vrtim film unazad. Kakva sam bila majka? Jesam li joj se dovoljno približila? Jesam li dovoljno puta pokazala da je volim? Majke i kćeri tradicionalno i prirodno najčešće se ne slažu u tim nekim najosjetljivijim godinama. Zapravo je to čudno. Bilo bi logično da žene razumiju jedna drugu. Ali ne, priroda je i tu izvrnula logiku. Pa su tako kćeri i očevi bliskiji, mami se ne gleda kroz prste. Mama mora uvijek biti na razini svog zadatka. Mama ne smije pokazivati negativne osjećaje niti u jednoj situaciji, inače joj se to zamjera.

Njen dnevnik

Pronalazim jedan njezin dnevnik, iz najranijeg puberteta. Htjela je van s curama, ja nisam dopustila. Ne znam više zbog čega. Valjda sam se bojala nečega. Bilo čega.  Čitam kako je ljuta, kako me taj tren mrzi, kako sam glupa i kako je ne shvaćam. Vrtim film. Sjećam se naših svađica, pa i onih malo žešćih. Koliko god mislila da sam liberalna, da sam moderna i da shvaćam ove generacije, znam da sam ponekad i pretjerivala. Ah, da mi je vratiti vrijeme! Sad bih drugačije.

Da li sam je dovoljno grlila, da li sam je dovoljno stiskala uz sebe. Sad mi se čini da sam je premlada dobila. Da sam se fokusirala na to da bude napredna i zdrava beba. Pa da bude dovoljno obrazovana, pa da ispadne dobro odgojena djevojka. Jesam li uspjela?
Uzimam bilježnicu i počinjem pisati dnevnik. Dan prvi, dan drugi, dan treći dan četvrti, tjedan.....nakon njezina vjenčanja.

Bacam na papir sve što osjećam. Redaju se stranice. Plačem, jecam. Sjećam se svog odlaska iz roditeljskog doma. Nisam previše razmišljala o tome kako se osjeća moja mama.  Sad vidim da joj je bilo teško. O, itekako! Ja sam tad otišla u podstanare, nisam imala posla u Zagrebu pa sam se zaposlila u jednom malom gradiću na granici Hrvatske i BiH. Bogu iza nogu! Moja je kćer ipak otišla u svoj stan. Ima svoj posao.

Naša se mala zajednica osipa. Osjećam da više nisam važna. Sad nas je troje doma. Sad mi je drago što je mali mlađi od nje i što će ostati s nama barem još koju godinu. A tu je i pas. Na velikoj sam prekretnici. Bude ti žao što je sve tako brzo prošlo. .

Prošla su tri mjeseca od svadbe. Ona proslavlja svojih tri mjeseca braka. Ja se presporo navikavam na novo razdoblje u svom životu.Tješim se ipak; i dalje imamo isti broj cipela, i dalje razmijenimo pokoju vesticu, majicu, jaknicu. I dalje odemo zajedno u shopping pa zatajimo kupnju svaka svome mužu. Razmjenjujemo recepte telefonski. Ja je grlim kad god mogu. 

Prisnije smo. Razumijemo se.

Autorica: Neda Filfilović

Autor: LadyLike.hr portal

3 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0