Kada djeca ostanu sama kod kuće

Objavljeno 05.06.2012. | Dobna skupina: 7+

Razdoblje ljetnih školskih praznika često je vrlo teško za roditelje. Za svoje dijete školske dobi trebaju naći odgovarajuću osobu za čuvanje ili dijete ostaviti samo kod kuće zbog čega se i sami roditelji mogu osjećati uznemireno i zabrinuto.

Često se postavlja pitanje koja je to kritična dob nakon koje dijete mogu ostaviti samo. Točnog odgovora na to pitanje nema, već svaki roditelj treba za svoje dijete procijeniti je li dovoljno zrelo da ostane samo te da se snađe u iznenadnim situacijama. Prosječna dob od deset godina uzima se kao vrijeme kada bi većina djece mogla ostati sama kod kuće. Najvažniji čimbenik pri odlučivanju može li dijete ostati samo je taj kako se dijete osjeća dok je samo kod kuće, osjeća li se opušteno i sigurno ili osjeća strah i nelagodu. Ako se dijete boji ostajati samo kod kuće i to doživljava kao traumatsko iskustvo, naprimjer osluškuje sve zvukove u strahu da bi tko mogao provaliti u stan, razmišlja što bi se sve loše moglo dogoditi, mogu se pojaviti posljedice u emocionalnom razvoju. Tako djeca mogu postati nesigurna u sebe i svijet oko sebe, povučena, introvertirana ili pak suprotno - vrlo agresivna. U tim slučajevima potrebno je razmisliti na koje se druge načine roditelj može snaći. Recimo, djeca mogu provoditi vrijeme s djedom i bakom, ako imaju takvu mogućnost.

Također roditelji se mogu udružiti s roditeljima vršnjaka njihova djeteta i organizirati zajednička čuvanja djece. Dobro je pitati i prijatelje, rođake, kolege kako se oni snalaze.

Kada roditelji razmišljaju je li njihovo dijete dovoljno zrelo da ostane samo, trebaju razmisliti bi li se znalo snaći u nekim iznenadnim situacijama: kada netko pozvoni na vrata, ako se nešto u stanu zapali ili nastane poplava, ako nestane struje... Zna li dijete reagirati na siguran način i potražiti pomoć? Sluša li roditelje i poštuje li pravila i upute koje mu se daju? Također treba razmisliti može li dijete samo uzeti obrok, na siguran način podgrijati hranu, otići do dućana ako mu što zatreba? Prije nego što ostave dijete samo kod kuće, roditelji bi trebali razgovarati s djetetom o nepredviđenim situacijama i zatražiti od djeteta da (po)kaže roditelju što bi učinio u nekoj od njih.

Za svaku situaciju mogu se navesti neka pravila, recimo, čime se smije koristiti u kuhinji (npr. mikrovalnom pećnicom), a čime ne smije (štednjak); što se može reći nekome preko telefona, a što ne (npr. da je samo kod kuće); što reći kada netko pozvoni na vrata; u kojim se sobama može igrati; smije li zvati prijatelje da dođu na igru; kada i koliko se smije gledati televizija, koliko se dugo smije koristiti računalom ili internetom. Roditelji ne smiju zaboraviti ostaviti stan siguran za dijete. U njemu djetetu na dohvat ruke ne smije biti alkohola, lijekova, opasnih deterdženata, oružja, upaljača i sl.

Ako jedno dijete u obitelji jest dovoljno zrelo da ostane samo kod kuće, to ne znači da se ono uz to može brinuti i za svoju mlađu sestru ili brata. Stoga bi roditelji trebali i o tome voditi računa te procijeniti kakve je zrelosti mlađe dijete i u kakvom su međusobnom odnosu djeca. Kada se roditelji odluče da je dijete dovoljno odraslo da ostane samo kod kuće, dobro bi bilo načiniti nekoliko probnih situacija i ostaviti dijete po nekoliko sati samo prije nego što bude moralo ostati cijeli radni dan. Dobro bi bilo da roditelj i dijete nekoliko puta na dan razgovaraju telefonski, pogotovo u početku, te da dijete zna kako roditelja uvijek može dobiti na telefon. Dobro je ostaviti djetetu sve važne brojeve telefona, kao što su hitna pomoć, vatrogasci i policija. Također, potrebno je razgovarati s njim i uputiti dijete u moguće situacije, reći kome se sve može obratiti za pomoć.

Također, roditelji bi zajedno s djetetom trebali porazgovarati o aktivnostima kojima bi se dijete moglo baviti dok je samo kod kuće. Roditelji mogu djetetu zadati neke male zadatke, npr. da svaki dan pospremi jedan dio svoje sobe (ormar, stol, ladice, police). Također, dijete može svaki dan pola sata ili sat vremena čitati lektiru za sljedeću godinu ili neke druge dječje romane. Bilo bi dobro da roditelji nađu što više korisnih i zabavnih aktivnosti kako djeca ne bi bila prepuštena samo gledanju televizije i igranju na računalu ili surfanju internetom. Ako ostaje više djece u obitelji, bilo bi dobro pripremiti neke društvene igre, kao "Monopoly", "Čovječe ne ljuti se", "Rizik", "Cluedo", "Puzzle" i slično. Djeci bi trebale biti dostupne bojanke, papiri, bojice, tempere i sl. Tako djeca mogu crtati na zadanu temu, primjerice izrađivati čestitke vezane uz blagdane i rođendane.

Kućni ljubimci mogu biti dobro društvo djeci i često se djeca osjećaju sigurnijima jer imaju njihovo društvo. Organizira li se sve dobro, samostalan ostanak kod kuće može biti pozitivno iskustvo za dijete i pomoći mu u rastu samopouzdanja. Kada su roditelji provjerili sve navedene naputke, mogu se doista opustiti i vjerovati sebi i svom djetetu.

Izvor: www.zdrav-zivot.com.hr

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Samostalan ostanak kod kuće može biti pozitivno iskustvo za dijete i pomoći mu u rastu samopouzdanja.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing