Kada i kako početi s dohranom?

Objavljeno 12.09.2011. | Dobna skupina: 0-1

Početak dohrane važan je trenutak za svaku bebu. Radi zdravlja djeteta važno je dobro odabrati početak dohrane.

Svjetska zdravstvena organizacija savjetuje da se s dohranom počne oko šestog mjeseca života, svakako ne prije četvrtog. Najbolje je početi s jednim obrokom, i to onim dnevnim, između 11 i 13 sati, kada je beba dovoljno odmorna da bude spremna na istraživanje. U početku nemojte smanjivati dojenje ili hranjenje bočicom. 

U početku se savjetuju kašice od žitarica - pasiranih. Započnite smeđom rižom ili prosom. Kasnije možete tu prvu kašicu obogatiti i povrćem.

Pravilo dohrane je da se namirnice uvode svaka tri do četiri dana. Tako možete vidjeti postoji li kakva alergijska reakcija. U početku dohrane izbjegavajte bilo kakve začine. Ako dijete izgubi stolicu ili se pojavi sluz iz nosa, prekinite s uvođenjem dohrane na neko vrijeme, dok probava dovoljno ne ojača. 

U početku je dovoljno nekoliko žlica. Beba će sama pokazati da želi više. Ako u bebinoj stolici pronađete neprobavljene komade hrane, ne brinite - to samo znači da se dio namirnica nije do kraja apsorbirao. Kako se bebin probavni sustav bude razvijao, tako će se i hrana bolje apsorbirati.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0