Kada i kako uvoditi dohranu?

Objavljeno 08.12.2014. | Dobna skupina: 0-1

Idealno vrijeme za uvođenje krute hrane je u dobi između 4. i 6. mjeseca djetetova života. Do tada se davanje krute hrane smatra rizičnim zbog nemogućnosti gutanja te opasnosti od udisanja hrane, odnosno ulaska u dišne putove

suradnji s MultiPlusCardom Dječjim klubom donosimo vam važne savjete o prehrani i njezi djece i beba. 

Ne postoji neki poseban datum koji treba odrediti za uvođenje kašastih nemliječnih obroka. Ipak, defi niran je vremenski interval u kojem će većina zdrave dojenčadi moći prihvatiti dohranu, a to je između navršenih 16 i 25 tjedana života. Stoga, s dohranom ne bi trebalo započeti prije 17. tjedna, a sva bi zdrava djeca već morala biti na dohrani u dobi od 26 tjedana života.

Da je dijete spremno za krutu hranu, pokazat će sljedeće: 

  • Zanima se za hranu koju jedu roditelji
  • Hranu u potpunosti zadržava u ustima
  • Guta hranu bez kapanja i pljuckanja
  • Želi sve više mlijeka ili postaje nezadovoljno unosom samo mlijeka

Postoji teorija da je uputno započeti dohranu s manje slatkim namirnicama kako se dijete ne bi od početka navikavalo na sladak okus, stoga neki roditelji i pedijatri prednost daju povrću poput mrkve, buće, krumpira ili rižinim pahuljicama.

Hrana koja se uvodi, treba biti ukusna, lako probavljiva, niske alergenosti i treba se uvoditi postupno – namirnicu po namirnicu kako bi se mogla uočiti eventualna intolerancija ili alergija. Optimalan razmak između dvije nove namirnice je tri dana, odnosno dvije nove namirnice tjedno.

Nakon navršenog 6. mjeseca, uz krutu hranu koja se postupno uvodi, dojenče treba dnevno unijeti oko 500 ml mlijeka. Preporučuje se nas- tavak dojenja, a ako majka nije u mogućnosti dojiti, te potrebe treba zadovoljiti dojenačkim mliječnim pripravkom obogaćenim željezom. Stav je stručnih udruženja koja se bave pre- hranom djece da se kravlje mlijeko može uvoditi u prehranu tek nakon navršene prve godine života.

Roditelji učlanjeni u MultiPlusCard Dječji klub dobivaju na kućnu adresu kupon kojim u jednoj od brojnih Konzum prodavaonica mogu sami odabrati Bebe pelene i veličinu koja najbolje odgovara njihovoj bebi. MultiPlusCard mališani i njihovi roditelji kupnjom u Konzum prodavaonicama na takav način dobivaju samo najbolje i najpovoljnije. Kao članovi Dječjeg kluba ostvarujete pravo na niz drugih pogodnosti do navršene 6. godine vaših mališana! Uštedite svoje vrijeme i novac jer više puta godišnje na kućnu adresu članova MultiPlusCard Dječjeg kluba stiže knjižica pogodnosti s brojnim kuponima s popustima na odabrane artikle iz dječjeg asortimana.

Autor: Darija Vranešić-Bender

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0