Kada je pravo vrijeme za obiteljsko putovanje na Tajland?

Objavljeno 31.05.2018.

Tajland predstavlja jednu od omiljenih atrakcija za obiteljska putovanja, prije svega zbog toga što je generalno odlično koncipiran za turiste i njihove potrebe, ali također posjeduje brojne atrakcije kao stvorene za obitelji s djecom

Tajland predstavlja jednu od omiljenih atrakcija za obiteljska putovanja, prije svega zbog toga što je generalno odlično koncipiran za turiste i njihove potrebe, ali također posjeduje brojne atrakcije kao stvorene za obitelji s djecom. Još neke prednosti su što Tajland ima odličan izbor hotela i restorana koji služe lokalne specijalitete, a pritom nisu skupi, pa zaista možete kvalitetno isplanirati put.

U slučaju da ste planirali putovanje koje bi obuhvatilo Phuket Tajland onda ima mnogo da ponudi, ali prethodno je potrebno informirati se o tome kada je najbolje ići, o čemu ćete pročitati u nastavku teksta.

Kakve su sezone na Tajlandu?

Klimu na Tajlandu prije svega diktiraju tri sezone, a to su: kišna (od svibnja do listopada) koju uzrokuje jugoistočni monsun, koji dolazi iz pravca Andamanskog mora i Tajlandskog zaljeva; suha (od studenog do veljače) i topla (od ožujka do svibnja). Kišna je najnepredvidljivija od ove tri, zbog čega bi nju trebali uzeti u obzir prije druge dvije, jer njen intenzitet i dužina mogu varirati iz godine u godinu.

Ipak, nikad se nije dogodilo da kiša neprekidno pada od maja od oktobra, ali većina dana jesu takvi, s tim što kiša najčešće pada ili u rano jutro ili tijekom noći. Vrhunac ove sezone je obično u septembru, kada se neasfaltirani putevi pretvaraju u kaljugu.

Najprijatnije vrijeme za posjetu je tijekom suhe sezone, iako temperature čak i u tom periodu mogu dostići nevjerojatnih 30 stupnjeva u toku dana. Za vrijeme toplog perioda, gradovi poput Bangkoka sa 35 stupnjeva u prosjeku su prevrući za boravak, i tad je najbolje što više vremena provoditi na plažama.

Koji region posjetiti?

Prethodno navedena sezonska podjela može dosta varirati od regiona do regiona. Na manje vlažnom sjeveru zemlje možete zateći najveći jaz između dnevnih i noćnih temperatura, pri čemu noćne mogu čak dostići nulu u najsjevernijim oblastima, dok je ovaj region inače topliji od centralnog dijela zemlje u periodu od ožujka do svibnja.

Sjeveroistočni dio zemlje je najnegostoljubiviji u jeku tople sezone, prije svega zbog oblaka prašine koji se skupljaju iznad ogoljenih polja, u kombinaciji s teškim i vlažnim vazduhom. U južnom Tajlandu temperature su mnogo stabilnije tijekom godine, s mnogo manje varijacija kako se ide bliže ekvatoru. Kišna sezona najgore pogađa obalu Andamanskog mora na južnom dijelu poluotoka, gdje kiše obično počinju već u travnju i mogu potrajati do studenog.

Ipak, postoji jedna oblast zemlje koja izlazi iz ovog šablona, a to je obala Tajlandskog zaljeva. S morem na istočnoj strani, ova obala i ostrva u blizini osjećaju posljedice utjecaja sjeveroistočnog monsuna, koji donosi kišu u periodu između listopada i sječnja, a vrhunac kiša je u studenom. Ova regija ipak osjeća manje posljedica u odnosu na Andamansku obalu i jugozapadni monsun.

Kad sumiramo, generalno najbolje vrijeme za posjetiti Tajland je tijekom suhe sezone, jer se to vrijeme očekuju svježije temperature i manje kiše, a možete uživati i u nabujalim vodopadima i cvijeću u punom cvatu. Ipak, imajte na umu da je ovo također i najprometnija sezona, pa je poželjno planiranje unaprijed.

Najbolje destinacije za djecu

Na vašu odluku će pored klimatskih i sezonskih faktora svakako utjecati i izbor mjesta idealnih za provod i zanimanje vaše djece. Od gradova, najbolji izbor bi bili Bangkok, Pataja, Ao Nang i Puket zbog velikog broja bazena, tematskih parkova i atrakcija koje uključuju različite životinje, što je djeci uvijek zanimljivo.

Ljudi na Tajlandu su generalno veoma prijateljski nastrojeni, naročito prema djeci, što će vam znatno uljepšati, ali i olakšati boravak. Također nećete imati problema što se tiče direktnog transporta između gradova, pogotovo zato što nisu skupi, a za pojedine autobuse se također ispostavilo da su jako udobni.

Putovanje na Tajland s djecom može sasvim sigurno postati jedno od najljepših putovanja na kojem ste ikada bili, zato ne oklijevajte i rezervišite svoj put na Tajland što prije i u najpogodnijoj sezoni, i napravite nezaboravne uspomene!

Autor: Dragan Antić

Čuvarkuća na Facebooku