Kada klinci dijele sobu

Objavljeno 17.02.2014. | Dobna skupina: 1-3, 3-7, 7+

Većina naših obitelji živi u manjim stanovima i dvoje ili više djece dijele jednu sobu. Evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći u organizaciji takve sobe.

Kako podijeliti prostor?

Ako je sama soba mala, trebat ćete se dobro organzirati kako bi svako dijete imalo svoj prostor. jedan od dobrih prijedloga je nabaviti krevete na kat, kako bi djeca dobila više prostora za igru. Starije dijete bi trebalo biti na gornjem, a mlađe dijete na donjem krevetu, iz sigurnosnih razloga. Naravno, djeca će se često posvađati oko igračaka, pa bi bilo dobro odrediti prostor (police, ormarići i slično) u kojima će djeca svako dijete čuvati svoje. Kako bi se znalo što kome pripada, možete police obojiti u dvije različite boje ili zalijepiti naljepnice s imenima djece. Ako nemate police ili ormariće, kupite obične platnene vreće i razdvoite igračke.

Kako se igrati u istoj sobi?

Ako je razlika između djece mala, onda neće biti problema dok se igraju zajedno, ali ako je razlika veća od tri godine, njihovo igranje vam može poprilično zakomplicirati život. Starije dijete bi recimo željelo slagati kockice, ali samo, bez uplitanja mlađeg brata ili sestre. Mlađe dijete bi možda htjelo bacati kocke po sobi, što će ometati starije dijete u igranju. Ako je takav slučaj kod vas, predlažemo vam da popustite starijem djetetu, a mlađe uzmete u naručje i odvedete sa sobom u drugu sobu. Psiholozi i tako tvrde da su bebe i mala djeca najsigurnija i najsretnija kada provode vrijeme sa svojim roditeljima.

Što kada dolaze gosti s djecom?

Moguće je da vaši gosti imaju djecu istog ili sličnog uzrasta kao i vi. Zato bi najbolje bilo da posjet zakažete kada su djeca naspavana.  Starija djeca će se tada igrati bez vaše pomoći u dječjoj sobi, a mlađa se mogu igrati u sobi u kojoj ste vi. Ako su mlađi klinci nemirni, možete im pustiti crtić na televizoru, a vi se za to vrijeme možete relativno mirno družiti s njihovim roditeljima. U slučaju da vam dolaze prijatelji bez djece, idealno bi bilo da dolaze kada vaši klinci spavaju.


što kada jedno dijete spava, a drugo ne?
Mala djeca, za razliku od predškolaca i djece nižeg školskog uzrasta, najčešće spavaju poslijepodne. Stoga pokušajte naučiti starije dijete da njegov mlađi brat ili sestra moraju spavati i da bi oni trebali biti tiši nego obično. Naravno, to ne znači da starije dijete mora satima sjediti i šutjeti, no možete mu dati da crta, uči za školu, čita neku knjigu ili je možete zajedno čitati.  Ako je lijepo vrijeme, netko od ukućana može starije dijete izvesti u šetnju. 

Kako se organizirati navečer?
Najbolje bi bilo prvo okupati, nahraniti i staviti mlađe dijete u krevet. Ono će već zaspati kada isto to budete radili s vašim starijim djetetom. 

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing