Kada prvi puta u kazalište?

Objavljeno 08.12.2011. | Dobna skupina: 1-3, 3-7, 7+

Čuvarkuća u suradnji s … Kazalište Mala Scena jedino u Hrvatskoj radi predstave za one najmanje - u dobi od čak godinu i pol dana.

Kazalište je, kažu, najsveobuhvatnija umjetnost. Od kada postoji, čovjek je imao potrebu predstavljati, biti netko drugi na specifičan način. Kazalište kakvo danas poznajemo nastalo je prije više od 25 stoljeća.

No, sve se ovo odnosi na – kazalište za odrasle gledatelje.

Ono za djecu, mnogo je mlađe i broji tek oko stoljeće i pol, a pravi procvat u našoj je zemlji doživjelo iza 2. svjetskog rata. U proteklih šezdesetak godina doživjelo je velike promjene i može se reći, imalo je „burno odrastanje“.

Dijete od godinu dana već zna da iPad mijenja slike i oblike dodirom na ekran. Zašto onda mislimo da dijete ne bi moglo komunicirati sa živim čovjekom koji se nalazi ispred njega i – priča mu priču?

I premda je kazalište za  djecu postalo sastavnim dijelom naših života, još uvijek je najčešće pitanje koje čujem od roditelja koji namjeravaju dovesti dijete na kazališnu predstavu: kada bi dijete moglo i trebalo krenuti u kazalište?

Još do nedavno bila je aktualna (danas možemo reći) predrasuda da kazalište nije umjetnost za koje je dijete spremno prije treće, a neki čak misle i prije četvrte godine. Međutim, život je posljednjih godina postao toliko dinamičan, donio je bezbroj promjena u ustaljene načine razmišljanja, da se i kazalište trebalo prilagoditi.

Neki sam dan čitala da dijete od samo godinu dana misli da su novine, zapravo, pokvareni iPad. Naime, već zna da iPad mijenja slike i oblike dodirom na ekran. Zašto onda mislimo da dijete ne bi moglo komunicirati sa živim čovjekom koji se nalazi ispred njega i – priča mu priču?

O, da, nije jednostavno raditi predstave za male bebe! Da jest, ne bi kazalište Mala scena bilo jedino u Hrvatskoj koje sustavno njeguje ovaj specifični repertoar! Ali da su rezultati fascinantni, to je nesporno.

U  Europi je moguće naći kazališta za bebe već od 0 – 6 mjeseci, a naša najniža dobna granica je ipak malo viša, a to je – godina i pol.

Naravno, ima djece koja lakše prihvaćaju nepoznatu „tetu ili stričeka“ koji im pričaju priču, a ima i onih kojima to malo teže ide, međutim, da je u toj dobi dijete već spremno prihvaćati sadržaje koji se nude u kazalištu, o tome ne treba dvojiti.

A kako pripremiti dijete za prvi odlazak u kazalište? O tome – slijedeći put! 

Autor: Vitomira Lončar

2 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

5

U Europi ima kazališta koja nude predstave za bebe do 6 mjeseci!

Napomena
Ima djece koja lakše prihvaćaju nepoznatu „tetu ili stričeka“ koji im pričaju priču, a ima i onih kojima to malo teže ide, međutim, da je u toj dobi dijete već spremno prihvaćati sadržaje koji se nude u kazalištu, o tome ne treba dvojiti.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0