Kada se javljaju peludne alergije?

Objavljeno 01.04.2013. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Čuvarkuća u suradnji s … Mnoge su alergije jako slične prehladama. Najlakše ih je prepoznati ako se svake godine javljaju u isto vrijeme.

Iako peludna zrnca čine samo mali udio ukupnog broja čestica u atmosferi, ona su najčešći uzrok alergijskih bolesti dišnog sustava, te predstavljaju jedan od najsnažnijih prirodnih alergena današnjice. Procjenjuje se da u Hrvatskoj 7-10 posto stanovništva pati od alergijske hunjavice, a  3-5 posto od astme. Porast alergija povezuje se s raznim čimbenicima, među kojima je i globalno zatopljenje koje utječe na rast biljaka i povećano stvaranje alergogenog peluda.

Karakteristika peludnih alergija je njihovo periodičko pojavljivanje, vezano uz sezonu pojavljivanja određene vrste peluda u zraku

Povećane emisije ugljičnog dioksida najviše utječu na pelud ambrozije koja je najalergogeniji pelud našeg podneblja. Broj osoba koje su alergične na tu biljku raste iz godine u godinu. Dokazano je i da lebdeće čestice manje od 10 μm prisutne u zagađenom zraku, koje većinom potječu od izgaranja dieselskih goriva, sudjeluju u prenošenju peludnih zrnaca duboko u dišne puteve služeći im kao nosači. No osim što prenose cijela peludna zrnca, one prenose i peludne alergene (granule veličine 0,5-2,5 μm) koji se nalaze u zraku nakon raspadanja peludnih zrnaca. Na taj se način sezona peludnih alergija produžuje na period kada u zraku više ne nalazimo peludna zrnca određene vrste.

To posebno vrijedi za pelud trava koji je sklon raspadanju u određenim vremenskim uvjetima (kišno i olujno vrijeme) i na koji je alergično 90 posto osoba koje pate od alergija na pelud biljaka.

Kako prepoznati peludnu alergiju?

Osobe kod kojih se svake godine u isto vrijeme javljaju simptomi slični prehladi, najvjerojatnije su alergične na pelud. Najčešće se javlja kihanje, svrbež i začepljenost nosa ili vodeni iscjedak iz nosa, suzenje očiju ili pak otežano disanje.

Izvor: Hrvatski časopis za javno zdravstvo, Renata Peternel i Itana Bokan

Autor: Čuvarkuća uredništvo

2 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Povećane emisije ugljičnog dioksida najviše utječu na pelud ambrozije koja je najalergogeniji pelud našeg podneblja.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing