Kada su mame spremne za prvo odvajanje od bebe

Objavljeno 12.07.2019.

Kada dođe dan da se majke prvi put odvajaju od svog djeteta na duže vrijeme, koje podrazumijeva više sati u toku dana ili čak cijeli dan, a najčešće je to povratak majke na posao, javljaju se različita neprijatna osjećanja. Majke nikada nisu sigurne u to kada je pravo vrijeme da ostave svoju bebu drugome i pozabave se vlastitim obavezama.

Pored toga što se tokom prvih mjeseci života uopće nisu odvajale, mama i beba su tokom devet mjeseci dijelile jedno tijelo i to je neraskidiva nit koja će zauvijek trajati. Ipak, za sve postoji prvi put, pa tako i za ostavljanje bebe drugome na čuvanje.

Uvijek se postarajte da svoju bebu ostavite na sigurnom, u svom krevetiću, sa pouzdanom osobom. To će vas donekle umiriti dok ste vani, jer kada nekome drugom prepustite brigu o svom djetetu, ono što je najvažnije bebi čija oprema mora biti od kvalitetnih materijala, jesu njezina udobnost i miran san.

Kada je pravo vrijeme da se mame prvi put odvoje od bebe

Ne postoji univerzalan odgovor na to kada su mame spremne da se odvoje po prvi put od svoje bebe. Uglavnom se to dešava kada mamama istekne trudničko bolovanje i kada su prinuđene da bebu ostave nekom drugom. Ono što vrijedi pomenuti u ovoj situaciji jeste da mame moraju bit spremne na ovaj trenutak i da je potrebno i svoju bebu pripremiti na to.

Zato je bitno da, dok je mama kod kuće, beba provodi dovoljno vremena sa tatom, bakom, tetom ili drugim ljudima koji bi kasnije mogli da je čuvaju. Na taj način beba će ostavriti zdrav odnos sa drugim ljudima i neće joj biti strano da provodi vrijeme sa njima.

Te trenutke, koji za početak ne bi trebalo bit dulji od jednog sata, mama može iskoristiti za odlazak na kavu, kod kozmetičara, u dućan ili na bilo koji drugi način koji joj može upotpuniti dobiveno slobodno vrijeme.

Mame se od bebe uglavnom po prvi put počinju odvajati nakon navršene prve godine života, kada se mama vrati na posao, a u međuvremenu ova kratkotrajna razdvajanja, mogu učiniti kasnije periode znatno lakšim, kako za mamu, tako i za bebu.

Zbog čega mame strahuju od odvajanja

Vrlo često se kod mama javlja strah da će do tada uspostavljena veza između nje i djeteta oslabiti, te da će se ono više vezati za drugu osobu, koja sada radi ono što je svo to vrijeme radila majka. Mame imaju iracionalan strah da će beba na taj način preusmjeriti svoja osećanja na drugu osobu ili čak zaboraviti majku.

Istina je da će se dijete vezivati i za druge osobe, te da će osim emocionalne povezanosti sa svojom majkom stvarati i druge emocionalne veze. Ali, to ne znači da će zaboraviti svoju majku dok je ona na poslu ili ako je nema u blizi neko vrijeme. Djecu treba učiti da dijele, tako i vi morate dopustiti djetetu da podijeli svoje vrijeme i sa nekim drugim.

Drugi problem leži u, također, iracionalnoj ideji majke da je ona ta koja uvijek mora bit sa svojom bebom, jer kada nije, dijete može negodovati, plakati, neće moći zaspati. Majke se na taj način opskrbljuju krivnjom misleći da one svojim postupkom privremenog odlaska u stvari nanosi štetu djetetu i stvaraju mu neprijatne osjećaje, strahove i bol.

Savjeti kako prevazići razdvajanje sa bebom

Ukoliko znate da vaše dijete uvijek spava u određeno vrijeme, možete je nakratko ostaviti s nekim dok ona spava. Međutim, ako to uradite, dadilja bi trebalo bit neko koga dobro poznajete, jer ne postoji garancija da beba neće izabrati baš taj dan da promijeni svoj raspored i probudi se dok vas nema. Zato je važno da to bude neko blizak, poznat bebi, koji će je umiriti i pomoći joj da ponovo zaspi.

Ako morate ostaviti bebu nekoliko sati dnevno, i tada postoje neke stvari koje možete učiniti kako biste pokušali kompenzirati to razdvajanje. Jedno od njih je, naravno, dojenje dok se dijete sasvim ne oslobodi. Drugi je dijeljenje sobe s vašom bebom sve dok dijete nije spremno za svoj krevet.

Ukoliko provodite 8 ili više sati daleko od svoje bebe, potrudite se da preostalo vrijeme svakog dana provedete u bliskom fizičkom kontaktu. Taj dodatni napor će mnogo pomoći da se beba osjeća sigurno i razvije zdravu vezanost za vas.

Kada se na dulje majke mogu odvojiti od djeteta

Bebe i mala djeca, do dobi od oko 36 mjeseci, nemaju pojam o trajanju i prolaznosti vremena. Za njih postoje samo dva osnovna trenutka - sada i nikada. Reći bebi ili malom djetetu da će se mama vratit za sat, dva ili pet u suštini je ista stvar kao i reći joj da je mama zauvijek nestala, jer beba nema osjećaj šta te vremenske odrednice znače.

Istina je jedna, a to je da je potreba za majkom jednako jaka u bebi kao i potreba za hranom, i da nema zamjene za bezbednu ušuškanost u zagrljaju majku. Kada je beba pospana, gladna ili uznemirena, potrebna joj je majka za udobnost i sigurnost. To znači da majka ne bi trebalo ostavljati svoju bebu na duže vrijeme (više dana ili sedmica) tokom prvih 36 mjeseci života, jer tek tada dijete razvija neki koncept vremena.

To je onaj period kada dijete počinje shvatati šta znači “jučer”, “sutra” i “navečer” ili “ovo popodne”, ali i period kada vaše dijete dobrovoljno počne da provodi više vremena igrajući se samostalno nego sa vama.

Odvajanje mame i bebe može biti stresno za obe strane, ali ako se tome pristupi na odgovoran način lakše će se podnijeti. Posesivna povezanost nije zdrava, a može se i obiit o glavu kada dijete mora riješavati svoje obaveze, odnosno kada dijete pođe u vrtić ili školu. Zato obuzdajte svoje iracionalne strahove i osjećaje krivnje i učinite momente razdvajanja što lakšim za svoju bebu. 

Autor: Dragan Antić

Čuvarkuća na Facebooku


Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0