Kada započeti dohranu dojenčadi?

Objavljeno 03.04.2012. | Dobna skupina: 0-1

Čuvarkuća u suradnji s … Iako ne postoji čvrsto pravilo o datumu uvođenja kašastih, ne mliječnih obroka, definiran je vremenski interval u kojemu će većina zdrave dojenčadi moći prihvatiti dohranu, a to je između navršenih 16 i 25 tjedana života.

Dojenče s dohranom ne bi smjelo započeti  prije 17. tjedna, a sva bi zdrava djeca već morala biti na dohrani u dobi od 26 tjedana života. Idealan period za uvođenje krute hrana je u dobi od 4 do 6 mjeseci života. Do tada se davanje krute hrane – osim neprobavljivim, smatra i rizičnim i to radi nemogućnosti gutanja kada postoji opasnost od udisanja hrane, odnosno ulaska u dišne putove.

Kako dijete pokazuje da je spremno za dohranu

Ako je dijete spremno za krutu hranu, ono će vam to i samo pokazati na slijedeće načine:  

  • zanima se za hranu koju jedu roditelji
  • zadržava u potpunosti hranu u ustima
  • guta hranu bez kapanja i pljuckanja
  • želi sve više mlijeka ili postaje nezadovoljno unosom samo mlijeka

Vrsta hrane kojom se počinje dohrana

Vrsta hrane kojom se započinje dohrana u velikoj mjeri ovisi o tradicijskim navikama pojedinog podneblja. U našim se krajevima tradicionalno započinje voćnom kašicom od jabuke, kruške ili banane. Hrana koja se uvodi treba biti ukusna, lako probavljiva, niske alergenosti i treba se uvoditi postupno – namirnicu po namirnicu, kako bi se mogla uočiti eventualna intolerancija ili alergija na nju. Optimalan razmak između dvije nove namirnice je tri dana, odnosno dvije nove namirnice tjedno.

Oprezno sa solju

Bitno je pripaziti na sadržaj soli u hrani, odnosno izbjegavati onu hranu koja njome obiluje. Dugotrajna konzumacija pretjeranih količina soli može negativno utjecati na vrijednosti krvnog tlaka, osobito u situacijama kada je zabilježena hipertenzija u obiteljskoj anamnezi.

Autor: Darija Vranešić-Bender

3 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
U našim se krajevima tradicionalno započinje voćnom kašicom od jabuke, kruške ili banane. Hrana koja se uvodi treba biti ukusna, lako probavljiva, niske alergenosti i treba se uvoditi postupno – namirnicu po namirnicu.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing