Kako biti super mama?

Objavljeno 22.04.2012. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Super mama zna da je svako dijete zasebna individua, a zna i da mora njegovati svoj vlastiti život i svoje zadovoljstvo

Nije lako biti super mama. Nesumnjivo, mnoge majke teže tomu, ali ne polazi im to uvijek za rukom. No tko je zapravo super mama? Tim su se pitanjem pozabavili stručnjaci i kreirali su opis takve žene, piše Sheknows.com. Ona ne samo da je brižna prema svojoj djeci, nego je brižna i prema samoj sebi, ali i braku.

Super mama zna reći 'ne'

Super mama zna odbiti obitelj, prijatelje i rodbinu kojima je glavni cilj (namjerno ili nenamjerno) uznemiravati je i krasti joj dragocjeno vrijeme, piše u knjizi The Book of NO: 250 Ways to Say It--and Mean It and Stop People-Pleasing Forever, autorice Susan Newman. Super mame znaju da katkada jednostavno moraju reći 'ne' kako bi se bavile važnim stvarima za svoju djecu, ali i njih same.

 Super mama zna kad joj treba pomoć

Kada je super mama pod velikim pritiskom, ona zna tražiti pomoć i nema problema s priznanjem da ne može sve sama. Super mami nije problem nazvati blisku osobu i zamoliti je za čuvanje djece kako bi se ona barem nakratko mogla posvetiti sebi i svojemu opuštanju.

 Super mama je nježna, ali i stroga

Super mama zna odrediti poštena pravila i zna djeci dati prikladne zadatke. Također zna kod djece probuditi odgovornost za njihovo vlastito ponašanje. Super mama zna da je pomaganje djeci u njihovu razvoju preduvjet za zdravu i funkcionalnu osobu u odrasloj dobi.

Super mama ne zaboravlja na brak

Super mame znaju da je djeci najbolje kada rastu u skladnom obiteljskom okruženju te kada brak između roditelja odlično funkcionira. Kako ističu brojni stručnjaci, iznimno je važno da djeca vide i osjete ljubav između roditelja stoga je važno da roditelji ne zaborave na svoj brak i svoju ulogu bračnih partnera.

Super mama održava prijateljstva

Super mama zna da samo zadovoljna mama može odgojiti zadovoljnu djecu. Stoga super mama vodi računa i o svojemu životu te ne zapostavlja svoja prijateljstva. Naprotiv, neprestano ih njeguje, što znači i onda kad dođu djeca.

Super mama vjeruje svojoj intuiciji

Super mama zna da ono što odgovara jednom djetetu, može biti potpuno pogrešno za drugo dijete. Ona to zna zbog oslanjanja na svoju intuiciju koju s vremenom sve više razvija. Super mama traži savjet, ali je istodobno svjesna da je svako dijete zasebna individua.

Super mama vježba razumijevanje

Super mama zna da savršenstvo ne postoji i svaku problematičnu situaciju koristi za rast i razvoj – kako sebe, tako i svoje djece. Ona razumije da će djeca koristiti svaku priliku za testiranje granice samo da vide do koje mjere prolaze bez posljedica. Za majku je to znak da treba zrelo odgajati svoje dijete kako bi se što bolje razvijala veza između majke i djece. Dakako, preduvjet za to je majčino veliko razumijevanje.

Izvor: www.sheknows.com

Autor: Čuvarkuća uredništvo

3 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Super mame znaju da katkada jednostavno moraju reći 'ne' kako bi se bavile važnim stvarima za svoju djecu, ali i njih same.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0