Kako dijete misli i osjeća - od 2. do 3. godine

Objavljeno 04.09.2012. | Dobna skupina: 1-3

U ovom ćete razdoblju možda primijetiti promjene u ponašanju svojeg djeteta koje vas mogu zabrinuti, ali to su zapravo znakovi rastućeg razumijevanja svijeta koji dijete okružuje.

Najčešće se ove promjene pojavljuju u obliku straha. Vaše se dijete odjednom može početi bojati mraka ili životinja, ili novih zvukova ili sjena. Ili će pak možda
neutješno plakati jer ste otišli. Roditelji se često brinu zbog tih promjena. Misle da su djeca, umjesto napredovanja, nazadovala u razvoju. Riječ je zapravo o znakovima sazrijevanja. Kako dijete više razumije o opasnostima, tako se uči i bojati povreda. Kako mu raste imaginacija i može misliti o stvarima koje ne vidi, tako se počinje bojati raznih čudovišta i duhova.

U ovom razdoblju djetetu treba mnogo umirivanja i podrške.

Ovo zna biti vrlo strašljivo razdoblje za vaše dijete. Još nema dovoljno iskustva da bi razlikovalo zamišljeni od realnoga svijeta i ono vjeruje da sve što vidi uistinu i postoji. Može se odjednom početi bojati maski, crteža u knjigama, likova iz crtica ili pak igračaka zastrašujućeg izgleda. U glavi vašeg djeteta sve je živo. Ako stavite strašnu masku, ono će pomisliti da ste postali to biće. Ukoliko zamisli da mu je čudovište ispod kreveta, ono vjeruje da je to istina.

Može se prestrašiti kada ga napuštate zbog toga što razumije opasnost, ali ne razumije da se uvijek vraćate. Može se jako uplašiti kad ostane samo ili s ljudima koje ne poznaje dovoljno.

U ovom razdoblju djetetu treba mnogo umirivanja i podrške. Ono mora znati da razumijete i poštujete njegove osjećaje te da se brinete o njegovoj sigurnosti.

Još jedan od znakova razvoja jest nagla pojava sramežljivosti. Čak se i djeca koja su prije bila vrlo otvorena mogu početi drugačije ponašati u ovom razdoblju. Odjednom se dijete može sramiti pred strancima.To ukazuje na porast razumijevanja odnosa. Ovo novo ponašanje nije nepristojnost ili odbijanje.To je inteligentan odgovor na situaciju. Vaše dijete razumije opasnosti i razlikuje strance od ljudi koje poznaje.

Oprez vašeg djeteta u odnosu na strance pokazuje kako sve više razumije o svijetu.

Još jedna razvojna pojava koja brine roditelje jest iznenadno djetetovo odbijanje da ga uzmu na ruke vaši prijatelji i rođaci.

Kada se to dogodi, dijete nije nepristojno; ono samo želi kontrolu nad cijelim svojim tijelom. Želi samo odlučiti tko ga smije dodirnuti.

Ovo je važan razvojni trenutak. Da bismo djecu naučili kako očuvati sigurnost i privatnost tijela, prvo moramo poštivati njihovo pravo na kontrolu vlastitoga tijela.

Zapamtite, dijete još ne razumije kako se osjećaju drugi ljudi.

Kada plače za vama, dijete ne razumije da vi morate otići. Kad ne želi razgovarati sa strancem, ono ne razumije da stranac pokušava uspostaviti prijateljski kontakt.

Vaše dijete upravo počinje razumjeti svoje vlastite osjećaje. Proći će neko vrijeme prije negoli bude moglo razumjeti druge.

Za roditelje je najvažnija zadaća u ovom razdoblju poštivati osjećaje svojeg djeteta.

Učimo djecu da poštuju tuđe osjećaje tako da mi poštujemo njihove. Kada djeca vjeruju da će njihovi roditelji poštivati njihove osjećaje, pokazuju više povjerenja jer se osjećaju sigurno.

Poštivati djetetove osjećaje podrazumijeva:

  • pomoći mu da izrazi svoje osjećaje riječima,
  • reći mu da se i sami ponekad tako osjećamo,
  • da ga ne posramljujemo i ne sramotimo,
  • da ga ne kažnjavamo zato jer se nečeg boji.

Izvor: Radionice za roditelje "RASTIMO ZAJEDNO", UNICEF

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Oprez vašeg djeteta u odnosu na strance pokazuje kako sve više razumije o svijetu.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing