Kako djeca doživljavaju roditelje(odrasle)?

Objavljeno 09.12.2011. | Dobna skupina: 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Djeci je važno kako se mi osjećamo i oni prepoznaju naše osjećaje. Zato ne trebamo sakrivati svoje osjećaje već s djecom razgovarati o njima.

Roditelji i drugi odrasli ponekad zaboravljaju da djeca imaju sposobnost prepoznavanja raspoloženja roditelja (odraslih) i onda kada oni nastoje sakriti svoje prave osjećaje. Roditelji to čine u dobroj namjeri da bi zaštitili dijete od svojih loših raspoloženja. Međutim, dijete prepozna raspoloženje, ali ga u svojoj nezrelosti i neznanju pogrešno tumači.

U predškolskoj dobi djeca misle egocentrično: "Sve se to događa zbog mene. Mama (ili teta u vrtiću, ili tata) ljutiti su ili tužni jer ja nisam dobar. Zato me ni nemogu voljeti. Najbolje bi bilo da me nema, da se nisam ni rodio." Nekada to kažu naglas, što izaziva zaprepaštenje roditelja i drugih odraslih. Djeca ne rijetko vode takav unutranji dijalog koji može prerasti u tzv.životni skript ("najbolje bi bilo da umrem") koji ostaje cijeli život.

Dijete prepozna raspoloženje odraslih, ali ga u svojoj nezrelosti i neznanju pogrešno tumači

Zato je važno djetetu reći kad smo neraspoloženi, ljuti ili tužni i objasniti mu da ono nije krivo i da ga volimo. Ako je krivo treba mu to odmah reći. Iza toga treba slijediti i primjerena posljedica (kazna) kako bi se dijete riješilo osjećaja krivnje i moglo se ljutiti i na nas, a ne samo na sebe.

Mnogi roditelji teško podnose da se dijete ljuti na njih i opire njihovim zahtjevima, da je ljutito ili tužno. To je normalna rekacija roditelja i odraslih u odnosu na djecu. Neki roditelji misle da u toj situaciji nisu dobri roditelji, no upravo suprotno. To je dobar pokazatelj da roditelj svoju ulogu pokušava ostvariti. Kad bismo od djece zahtjevali samo ono što i sama žele, koja bi bila uloga roditelja?  Da bismo bili dobri odgajatelji ponekad trebamo bitit i zahtjevni i "strogi", ali uporni i strpljivi.

Izvor: Godine prve i zašto su važne, Milivoj Jovančević i suradnici

Autor: Čuvarkuća uredništvo

2 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Da bismo bili dobri odgajatelji ponekad trebamo bitit i zahtjevni i "strogi", ali uporni i strpljivi.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0