Kako i kada početi s dohranom?

Objavljeno 23.02.2016. | Dobna skupina: 0-1

S dohranom se započinje onda kada to zahtijeva dijete ili odluči majka, a to je obično između četvrtog i šestog mjeseca djetetovog života. Granicu postavlja dijete samo i to najčešće zato što mama nema više dovoljno mlijeka.

Dojenje - jedina hrana tijekom prvih šest mjeseci

Dojite li ili hranite dijete industrijskim mlijekom, treba znati da je mlijeko jedina hrana koju dijete treba u prvih šest mjeseci. Međutim za nagli rast i razvoj u drugoj polovini prve godine djetetu je potreban dodatni izvor bjelančevina, a i drugačija konzistencija hrane - od kašaste prema grubljoj, kako bi se počeli razvijati refleksi žvakanja.

Oko šestog mjeseca dijete će samo pokazati da je spremno za nešto drugo osim mlijeka, a tome prethodi i djetetov motorički razvoj. Ipak,  treba izabrati pravi trenutak. Djetetu prvo dajte mlijeka da se malo zasiti, a tek onda nekoliko zalogaja nove hrane. Ako ne uspijete, pokušajte ponovo, ali tek drugi dan.

Uvođenje dohrane

Preporučamo da barem u prvom razdoblju dohrane koristite industrijski priređenu hranu koja je namijenjena specijalno dojenčadi i maloj djeci, a sadrži dodatke minerala i vitamina koji su im neophodni. Dijete će prije naučiti da treba hranu progutati ako sadržaj  žličicom stavite dublje u usta, prema bazi jezika.

U najranijoj fazi osim rižinih daju se i kukuruzne kašice, a ostale žitarice nešto kasnije (oko 8 ili 9 mjeseci). Odmah nakon toga slijede voćne kašice (banane, jabuke), a zatim povrće (mrkva, krumpir, cvjetača..) koje treba biti oguljeno, kuhano i u početku pasirano ili miksano te ne posoljeno.

Oko devetog mjeseca uvodi se meso mladih životinja  (teletina, janjetina te piletina, puretina i bijela riba, sve kuhano i potpuno usitnjeno u mikseru). I u ovoj dobi jednostavnije je koristiti  industrijski proizvedenu hranu.

Važno je postupno i strpljivo uvoditi novu hranu i promatrati kako dijete na nju reagira. Ako nema nikakvih reakcija poput osipa po koži, učestale stolice, ili jednostavnog odbijanja obroka,  nakon 5 do 7 dana može se uvesti nova namirnica.

U dobi od 10 do 12 mjeseci dijete se može pridružiti odraslima za stolom, na svojem visokom stolcu.

Prstićima može jesti: komadiće banane, komadiće kuhanog voća, kruh, komadiće palačinke, kuhanu tjesteninu, komadiće kuhanog povrća. Slijedeće namirnice treba izbjegavati: jaja (eventualno tvrdo kuhani žutanjak umiješan u neku kašicu, jednom do dvaput tjedno, a bjelanjak tek nakon godine dana jer je jaki alergen), sol i kristalni šećer ne dodavati do godine dana (a i kasnije vrlo malo) te med koji se djetetu također ne daje do godine dana.

Vegetarijanska prehrana za bebe

Zašto vegetarijanska prehrana ne može zadovoljiti potrebe djeteta u rastu? U maloj količini kašaste hrane mora biti sadržana potrebna količina bjelančevina, ugljikohidrata, masti kao i vitamina i minerala. Dijete mora dobiti osnovne aminokiseline iz bjelančevina životinjskog porijekla (meso, mlijeko, riba).

Izvor: prim.dr. Nevena Letica-Protega, pedijatrica

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

4

Dohrana se uvodi postupno, namirnicu po namirnicu kako bi se suzbila mogućnost alergija.
Ukupni dojam

4

Dohrana se uvodi od četvrtog do šestog mjeseca, pazeći na službeni kalendar dohrane.

Napomena
U dobi od 10 do 12 mjeseci dijete se može pridružiti odraslima za stolom, na svojem visokom stolcu.

Čuvarkuća preporučuje

  • žitarice1 Alnatura proso
    Proso je žitarica bez glutena pa je stoga prikladna za prehranu…

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing