Kako iskoristiti stari kruh?

Objavljeno 12.02.2014. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda

Vjerujem da je recesija (i prizori gladi u svijetu) mnoge natjerala da se zamisle nad time koliko hrane bacamo i na koji bi ju se način moglo još nekako iskoristiti.

Evo par ideja kako iskoristiti kruh koji, ruku na srce, zbilja više nije ukusan nakon 2 dana, unatoč svim aditivima kojima ga filaju.

Pohani kruh  

Netko ovo još zove i "kruh u jajetu" ili amerikanizirani "French toast". Idealan doručak vikendom, kad vam se nikud ne žuri.

  • šnite od pola štruce starog kruha
  • 3 jajeta
  • 1 dcl mlijeka
  • malo soli
  • ulje za prženje - ne treba puno, tek toliko da prekrije površinu tave


Sama priprema je vrlo jednostavna - izrežete kruh na šnite i umočite ga u mješavinu jaja i mlijeka. Ja obično stavim 3 jaja i 1dcl mlijeka i malo soli za pola štruce kruha.

Za ovo jelo idealan je kruh "Karlovačka baka" proizvođača Žitoproizvod, a ima ga za kupiti u Mercatoru, ponekad i u Konzumu. Također, kruh treba biti star dan - dva, ne pretvrd jer će inače pucati prilikom rezanja i nećete moći oblikovati lijepe, pravilne šnite. Isto tako, nije dobro rezati pretanke šnite, jer će se raspadati prilikom namakanja u jaja i mlijeko.
Nakon toga stavite pržiti na vruće ulje, s obje strane. Da biste bili brže gotovi, pecite "u paraleli", odnosno na dvije tave istodobno, a za okretanje će vam super poslužiti nož za palačinke.

Poslužuje se i jede odmah, nije baš fino ako se ohladi. Super je u kombinaciji s kiselim vrhnjem ili Abc sirom.

Topli sendviči  

U kombinaciji sa zelenom salatom i šalicom jogurta postaju brzinski ručak. 

  • šnite od pola štruce starog kruha
  • 1 kiselog vrhnja,
  • 2 jajeta,
  • 20 dag pureće šunke i
  • 20 dag nekog polutvrdog sira (npr. tilzit ili podravec)
  • malo soli
  • origano
  • 50 g šampinjona
  • mlijeko za podlijevanje


Protvanj premažite maslacem i na njega poslažite narezane šnite starog kruha. Kao i za pohani kruh, i za ovo mi je idealna gore već spomenuta "Karlovačka baka" proizvođača Žitoproizvod, a ima ga za kupiti u Mercatoru, ponekad i u Konzumu.

Na šnite jednoliko rasporedite smjesu 1 kiselog vrhnja, 2 jajeta, 20 dag pureće šunke i 20 dag sira (šunku i sir kupite izrezane na šnite/listiće/kriške te ih narežite na još sitnije komadiće, jer će vam biti lakše rasporediti smjesu po kruhu).Po želji možete dodati i šampinjone, ali ne previše, kako sendviči ne bi bili previše "gnjecavi".

Pecite oko 20 minuta na 180 stupnjeva (budite blizu pećnice, gotovo je začas, ovisno o tome koliko ste debelo rasporedili smjesu). Kad vidite da su već gotovo pečeni, podlijte mlijekom i ostavite još pet minuta u pećnici. Taj je korak nužan kako se sendviči ne bi previše osušili.


Pita popara  

Recept sam originalno našla ovdje, ali malo sam ga prilagodila vlastitom ukusu. U kombinaciji sa sezonskom salatom predstavlja još jedan brzinski ručak.

  • 500 g starog kruha
  • 200 ml kiselog vrhnja (to je jedna čašica) – ja koristim ono crveno, s 20% m.m. jer ima puniji okus
  • 50 ml suncokretovog ulja
  • 100 g svježeg kravljeg sira
  • 5 jaja
  • sol
  • parmezan / sir ribanac


Stari kruh narežite na kockice i istresite u protvanj namazan maslacem.

Izmiješajte jaja, kiselo vrhnje, ulje, sol i svježi sir. Ja to radim običnom pjenjačom, ali može se i mikserom, no tad mi sve šprica na sve strane, pa da si ne stvaram dodatnog posla, jednostavno ne koristim mikser ako nije nužno.

Dobivenu smjesu izlijte u protvanj i još jednom sve promiješajte.

Pospite parmezanom / ribancem i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu, oko 30 minuta na 200°C. Bitno je da porumeni /posmeđi, tad znate da je gotovo.

Krušne mrvice  

Ako je kruh već toliko star da puca i mrvi se čak i prilikom rezanja električnim nožem, onda nije prikladan za gornje recepte. 

U tom slučaju ja ga ostavim da se osuši do kraja, ali prije toga narežem na manje komadiće (kako bi mi kasnije stao u otvor mlinca). Možete ga raširiti u nekoj većoj posudi u blizini peći ili radijatora. Obzirom da imam dvije male znatiželjne cure koje bi garantirano to prevrnule i prosule po podu, onda kruh zamotam u papir (obavezno papir, nikako plastičnu vrećicu, jer će inače popljesniviti) i ostavim u kutiji za kruh u kuhinji. Nakon tjedan – dva spreman je za mljevenje u krušne mrvice, što napravim mlincem za orahe (opet podsjećam da je bitno narezati ga na sitnije komade prije no što se skroz osuši).


Tako dobivene mrvice čuvam u dobro zatvorenim staklenim ili plastičnim posudama. Nisam primjetila da imaju neki poseban rok trajanja, znaju mi stajati i po nekoliko mjeseci, bez ikakvih vidljivih promjena u mirisu ili okusu, samo pazim da je na suhom i hladnom mjestu.

Za ovo koristim sve moguće vrste kruha, i bijeli, i kukuruzni i onaj sa sjemenkama.

Krušne mrvice koristim za pohanje mesa, kao dodatak štruklima ili knedlama sa šljivama. 

Kao sastojak faširane štruce  

Još jedna mogućnost korištenja starog, jako osušenog kruha.

  • komadić starog kruha - prikladne sve vrste
  • topla voda / mlijeko – količina dovoljna da prekrije kruh
  • 1 jaje
  • 500 g mljevenog mesa
  • začini: sol, papar, vegeta, crvena paprika
  • maslac
  • parmezan i / ili krušne mrvice


Namočite ga u toploj vodi ili mlijeku (potopite žlicom, jer neće se dobro namočiti ako samo pliva na površini, procijedite i umiješajte u smjesu za faširanu štrucu (1 jaje, 500g mljevenog mesa, sol, papar, vegeta, crvena slatka paprika) i istresite u maslacem namazan protvanj. Za ovu količinu mesa dovoljan vam je neki manji protvanj.

Po želji možete posuti parmezanom i/ili krušnim mrvicama. Pecite na 180 stupnjeva, oko pola sata.

Autor: Stepfordska supruga

3 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0