Kako izbjeći napadaje bijesa?

Objavljeno 08.12.2011. | Dobna skupina: 1-3, 3-7, 7+

Čuvarkuća u suradnji s … Djeca do četiri godine frustracije, prepreke i postavljanje granica mogu dovesti do napadaja bijesa. Kako ih spriječiti i što ih uzrokuje?

Kod djece do četiri godine starosti frustracija, prepreke, postavljenje granice često dovode i do napadaja bijesa koje može biti popračeno udaranjem, vikanjem, bacanjem na pod, samoozljeđivanjem i slično. Takvi se ispadi češće događaju kada su djeca umorna, gladna, žedna, isprcpljena i slično, u situacijama većeg emocionalnog uzbuđenja, straha, stresa ili pak dosade, ili kao oblik traženja roditeljske pažnje (posebno ako dijete ima iskustvo da takvo ponašanje priziva mnogo roditeljske pažnje).

 Kako izbjeći nadaje bijesa?

 • Osigurajte vrijeme za igru s vašim djetetom
 • Postavite jasne granice (djetetu razumljive) te budite u njima dosljedni, bez povremenih popuštanja
 • Pokažite poštovanje prema djetetu – dajte im do znanja da vam je jasno što žele i kako se osjećaju i onda kada nešto ne mogu dobiti („Vidim da želiš čokoladu ali ne možeš ju dobiti sada nego poslije ručka“).
 • Pomognite djetetu da jasno i na prihvatljiv način izrazi svoje osjećaje i želje. Iza ponašanja koja se često doživljavaju kao inat, prkos, neposluh i slično krije se djetetova potreba koja nije jasno izrečena. Pomognite im da u tome budu uspješniji, dajte im primjer što i kako trebaju učiniti. („Sviđa ti se ta igračka, želio bi ju posuditi. Zamoli prijatelja da ti posudi.“)
 • Korisnije je nagrađivati ponašanje koje je poželjno nego kažnjavati ponašanje koje ne želimo. Obratite pažnju na što više poželjnih ponašanja u toku dana i pohvalite dijete. Poželjna ponašanja se ne podrazumijevaju, potrebno ih je prepoznati i pohvaliti. Time ćete povećati učestalost ponašanja koja želite vidjeti kod vašeg djeteta.

 Kada se napadaj bijesa ipak dogodi…

 • Ignorirajte, ne uspostavljajte kontakt očima (pri tome budite sigurni da je dijete sigurno, zaštićeno, da se ne može ozlijediti)
 • Maknite dijete iz situacije u kojoj se napad bijesa javio ako je to moguće
 • Obratite pažnju na dijete kada se počne ponašati na željeni način
 • Kod blažih protesta preusmjerite djetetovu pažnju na nešto drugo
 • Ne popuštajte u vašim zahtjevima uslijed napadaja bijesa
 • Kod kuće se ponašajte jednako kao i vani (ne popuštajte zbog okoline) 

Napadaji bijesa će proći a dijete će naučiti poštivati pravila, tuđe osjećaje i potrebe, naučit će se izražavanju svojih emocija, kako se nositi s frustracijom, a sve to će mu u budućnosti pomoći da bude zadovoljnije te uspješnije u kontaktu s drugim ljudima. 

Autor: Rebeka Bulat

3 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Ispadi bijesa češće događaju kada su djeca umorna, gladna, žedna, isprcpljena i slično, u situacijama većeg emocionalnog uzbuđenja, straha, stresa ili pak dosade, ili kao oblik traženja roditeljske pažnje (posebno ako dijete ima iskustvo da takvo ponašanj

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing