Kako naučiti dijete da traži ono što želi

Objavljeno 04.12.2011. | Dobna skupina: 1-3, 3-7, 7+

Umjetnost pregovaranja uči se od mladosti i djeca moraju naučiti kako asertivno - umjesto agresivno ili manipulativno - tražiti ono što želi.

Umjetnost pregovaranja uči se od mladosti. Neka djeca ne znaju tražiti ono što žele pa zbog toga svoje zahtjeve postavljaju agresivno ili pokušavaju izmanipulirati druge tako da dobiju ono što žele. No, dijete možda uopće nije kanilo biti agresivno niti manipulativno - jednostavno mu nedostaje vještina da traži ono što želi.

Kako izgleda asertivan zahtjev (zahtjev ljudi koji se bore za svoja prava ne ugožavajući tuđa)?

  • direktan je - ne okolišamo nego izravno kažemo što želimo (npr. mogu li dobiti čokoladu?)
  • kratak- ne koristimo više riječi nego što je potrebno
  • pristojan je i pokazuje razumjevanje za osobu od koje nešto tražimo (npr. mama, znam da imaš puno posla, ali možeš li mi pokazati kako se igra ova igra?)
  • neugrožavajući- ne uključuje ni najmanji oblik prijetnje, ucjene
  • nemanipulativan

Svaki put kad dijete zahtjeva nešto na neprimjeran način, upozorite ga i recite mu kako bi trebalo. Također naglasite da je puno veća vjerojatnost da će dobiti ono što traži ako zahtjev postavi onako kako ste mu objasnili. Dakako, treba mu reći i da to ne jamči da će svaka njegova želja biti ispunjena. Neke će želje ostati samo želje, barem do daljnjega.

Problema može biti i u odnosu s drugom djecom. Ako je vaše dijete sklono posuđivati svoje stvari, a onda mu je neugodno tražiti ih natrag - naučite ga tehniku pokvarene ploče. A tehnika može i vama dobro doći. Sastoji se u tome da mirno ponavljate svoj zahtjev ponovno i ponovno, ne odgovarajući na primjedbe i argumente druge osobe.

izvor: Dubravka Miljković, Majda Rijavec; bolje biti vjetar nego list

Autor: Čuvarkuća uredništvo

3 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Svaki put kad dijete zahtjeva nešto na neprimjeran način, upozorite ga i recite mu kako bi trebalo.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0