Kako odabrati igračku za dijete s posebnim potrebama?

Objavljeno 29.09.2011. | Dobna skupina: 0-1, 1-3, 3-7

Čuvarkuća u suradnji s … Odabir prave igračke za bilo koje dijete može biti izazov. Međutim roditelji, skrbnici i prijatelji ponekad trebaju dodatnu pomoć pri odabiru igračke za dijete s posebnim potrebama. Donosimo dijelove vodiča za Vodiča za kupnju sigurnih i kvalitetnih igračaka koji možete pronaći u trgovinama One2Play.

Fizička oštećenja

Za djeca koja ne mogu u potpunosti koristiti ruke ili djecu s problemima u motoričkom razvoju te djecu sa cerebralnom paralizom i mišićnom distrofijom, važno je tražiti igračke koje imaju velike dijelovi koje će dijete s lakoćom uhvatiti i stabilno postolje koje neće dopustiti pomicanje igračke.

Oštećenja sluha

Djeci s oštećenjima sluha odgovara većina igračaka, međutim odaberite one koje imaju i svjetlosni ili vizualni efekt, regulator jačine zvuka, zanimljiv materijal ili površinu te neku drugu jedinstvenu osobinu koja je čini prihvatljivom za djecu s oštećenjima sluha.

Sljepoća ili slab vid

Premda djeca s oštećenjima vida mogu uživati u većini igračaka, odaberite one koje imaju zvuk, zanimljiv materijal ili površinu koja pruža osjetilnu stimulaciju. Osim toga, djeca s umjerenim oštećenjima vida mogu uživati u igračkama koje imaju i jači svjetlosni efekt.

Poteškoće u razvoju

Djeca s poteškoćama u razvoju poput Downovog sindroma ili autizma uživat će u igri s raznovrsnim igračkama. Kada birate igračke za djecu s takvim poteškoćama tražite proizvode koji će ih poticati da izvode aktivnosti iz svakodnevnog života, poput igranje škole ili interakcija s figurama i lutkama.

Vodič je kreiran u suradnji s: mr. sc. Vjera Haberle, Voditelj Odjela za predmete opće uporabe i medicinske proizvode, Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing