Kako odgajati dijete bez vikanja

Objavljeno 18.03.2014. | Dobna skupina: 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Čuvarkuća u suradnji s … mali kreativci logo "Sto puta sam mu rekla jedno te isto, ali nikako da posluša!", "Neće prestati dok ne viknem na njega!" ili " Kako da mu tiho kažem kad me jednostavno ne čuje?" Sve ove rečenice je barem jednom svaki roditelj izrekao na glas. Ako nije, sigurno je pomislio.

Djeca nikako ne bi smjela biti odgajana u galami, vici ili buci. Takav oblik ponašanja, osim što nije primjereno rješavanje problema i prelazi u sukob, djeca vrlo brzo usvajaju kao obrazac. Nitko ne želi čuti kako njegovo dijete viče na drugu djecu i pogotovo na roditelje ili druge odrasle članove društva, ali ako dijete odrasta u takvoj atmosferi, drugačije se ne zna ponašati. Da, za te negativne oblike ponašanja kod djece krivi su isključivo odrasli i njihovi postupci.

Pitanje je, dakle, kako rješavati situacije u kojima se galama čini kao jedini izlaz!?

Nerijetko dijete ne posluša roditelja od prve, pa ni od druge, a kad ne posluša ni od treće, roditelj gubi strpljenje i povisi ton. Točno kao da dijete nije čulo što mu roditelj govori pa mu treba ponoviti glasnije. Naravno da to nije tako jer dijete i te kako dobro čuje što mu roditelj govori, ali jednostavno ne želi poslušati. Dakle, treba promijeniti taktiku.

U nekim je situacijama dobro pokazati djetetu koliko vas to smeta na način da učinite isto njemu. Kad od vas traži da mu nešto napravite ili donesete, napravite se kao da ne čujete. Kada dijete izgubi strpljenje, recite mu da se točno tako vi osjećate kada je obrnuta situacija u pitanju. 

Nikako nije dobro prijetiti djetetu kao "Ako ne napraviš to sada, nećeš smjeti to i to". To je jednako ucijeni, a takvo što ne želimo da dijete usvoji kao obrazac ponašanja. 

Također je potrebno uvijek objasniti djetetu zašto nešto tražite od njega kako bi shvatilo da je važno da učini kako ste i rekli.

Ako dijete odlučno odbija poslušati što od njega tražite, ponekad je dobro jednostavno prekinuti razgovor i prividno odustati. Okrenuti se za svojim poslom i ignorirati ga. Tada će dijete sigurno osjetiti da je pretjeralo i učinit će ono što ste od njega tražili. 

Ako je dijete malo i želite, na primjer, da prestane lupati igračkom po stolu jer tako uništava i igračku i namještaj, zamolite ga da prestane, također uz objašnjenje. Ako uporno ne želi prestati, vikanje nikako nije rješenje. Osim što ćete ga uplašiti, jednostavno će prihvatiti da je to najbolji način rješavanja problema. Jednostavno nakon nekoliko molbi mirnim tonom, oduzmite mu igračku iz ruke i ponudite mu neku drugu, mekanu igračku kojom može lupati, a stol ne može oštetiti. Naravno, objasnite mu da ovom igračkom može lupati zato što neće oštetiti namještaj.

Djeci je prirodno da ispituju granice vašeg strpljenja, ali vika i dreka neće ih naučiti redu nego potpuno krivom načinu rješavanja problema.

Autor: Petra Klasić

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing