Kako odjenuti dijete za šetnju?

Objavljeno 15.10.2013. | Dobna skupina: 0-1

Kako zaštititi djecu od hladnoće, sunca, vrućine? Korisni savjeti za prvu od mnogih šetnja s djetetom.

Važno je imati na umu da se dojenče prvih šest mjeseci ne smije izlagati suncu, a preporuča se koliko je god moguće izbjegavati sunce i tijekom cijele prve godine. Djeca do tri godine imaju tanku kožu koja je još u razvoju te stoga upotreba preparata sa zaštitnim faktorom nije dovoljna. Dijete treba zaštititi kapicom s velikim obodom te odjećom s dugim rukavima i nogavicama, a vrijeme najjačeg djelovanja sunca, između 10 i 16 sati, izbjegavati za šetnju.

Svoju bebu u prvu šetnju možete izvesti čim je vanjska temperatura viša od 10 stupnjeva Celzijusa, a ona neka traje kratko, ne dulje od 30 minuta. Prvu šetnju u hladne dane planirajte tek s navršenih tri tjedna, a kada krenete u šetnju po hladnom vremenu, ono treba biti bolje odjeveno od vas (jedan sloj više).

Bebe uvijek treba odijevati slojevito: donji sloj mora biti od prirodnog materijala kao što su pamuk ili lan. Ali oprez: bebe loše podnose vrućinu!

Prvi sloj odjeće uvijek mora biti od prirodnog materijala (pamuk, lan), dok gornji sloj treba biti takav da ga je lako skinuti ako postane toplo. Osobito je važno staviti kapu djetetu na glavu isto kao i skinuti je kada zatopli, kao i voditi računa o tome da su rukice uvijek hladnije od ostatka tijela te stoga trebaju biti pokrivene za hladnijih dana.

Iako novorođenčad treba držati na toplome, ona teško podnose vrućinu, postaju razdražljiva i nemirna. Ako ste ustanovili da je vašoj bebi vruće, prvo skinite kapicu i gornji sloj odjeće. Ako se oznojilo, promijenite i donju benkicu.

Izvor: prim.dr. Nevena Letica-Protega, pedijatrica

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing