Kako pohraniti krv iz pupkovine za osobne potrebe?

Objavljeno 23.11.2011. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda

Krv iz pupkovine može se koristiti za liječenje niza potencijalnih bolesti. Evo najvažnijih podataka o tome kako je pohraniti, gdje i po kojoj cijeni.

Koji je postupak pohrane krvi iz pupkovine za osobne potrebe?

Nakon informiranja i donošenja odluke o pohrani krvi iz pupkovine u Banku krvi iz pupkovine za osobne potrebe zainteresirana obitelj, otac ili majka kao zakonski zastupnici djeteta, s KBC Zagreb sklapa ugovor. Nakon potpisivanja ugovora i plaćanja po predračunu, obitelj preuzima set za uzimanje krvi iz pupkovine. Buduća majka odlučuje u kojem će rodilištu roditi i u njemu dogovara prikupljanje krvi. To ne moraju biti samo rodilišta koja surađuju s javnom bankom Ana Rukavina. Obitelj nakon prikupljanja dostavlja krv do KBC Zagreb u roku 24h nakon poroda.

Kome se obratiti za naručivanje ugovora?

Za naručivanje ugovora obratiti se Savjetovalištu za pohranu tkiva i stanica na broj telefona 01 2388 708. Podaci koji su potrebni: ime i prezime, OIB, adresa, broj telefona, izabrano rodilište i očekivani datum poroda. Na kućnu adresu šaljemo ugovor s predračunom te dodatne obrasce: Informirani pristanak, Suglasnost za otkrivanje podataka, Zdravstveni upitnik i Identifikacijski obrazac. Potpisani ugovor i ispunjene obrasce potrebno je prema priloženoj uputi vratiti u Banku.

Koja je cijena pohrane krvi iz pupkovine u obiteljsku banku?

Cijena obrade, pohrane i čuvanja do djetetove punoljetnosti (18 godina) iznosi 2056 eura u kunskoj protuvrijednosti po prodajnom tečaju za devize Zagrebačke banke d.d. na dan izdavanja predračuna. Uz to u većini rodilišta naplaćuje se postupak uzimanja krvi iz pupkovine (oko 1000 kuna). Za informacije o mogućnosti obročnog plaćanja obratiti se blagajni KBC Zagreb na broj telefona 01 2388 104.

Što nakon 18. godine starosti djeteta?

KBC Zagreb će 2 mjeseca nakon isteka ugovorenog razdoblja pohrane o tome obavijestiti  vlasnika krvi iz pupkovine i prema njegovoj želji nastaviti pohranu prema uvjetima koji će tada vrijediti.

Postoji li popust kod plaćanja?

U slučaju višeplodne trudnoće, kod sklapanja ugovora, obitelji se odobrava popust od 50 posto cijene drugom i svakom daljnjem djetetu.

Kada preuzimam set za prikupljanje krvi iz pupkovine za osobne potrebe?

Nakon plaćanja po predračunu odnosno uz dokaz o uplati (kopija uplatnice ili isprintani nalog internet bankarstva) obitelj preuzima set za prikupljanje u Banci krvi iz pupkovine, KBC Zagreb.

Što ako stanujem izvan Zagreba?

Temeljem dostavljenog dokaza o uplati po predračunu (kopija uplatnice poslana faxom ili emailom), putem kurirske službe „City ex.“ šaljemo Vam na kućnu adresu set za prikupljanje krvi iz pupkovine.

Kada ću dobiti potvrdu o pohrani stanica iz krvi pupkovine?

Nakon završetka potrebnog testiranja i pohrane koncentrata stanica krvi iz pupkovine te dostavljene preslike djetetovog rodnog lista na kućnu adresu, u roku od 60 dana od dana zaprimanja krvi iz pupkovine, poslat ćemo Vam Potvrdu o kvaliteti i pohrani koncentrata stanica iz krvi pupkovine.

Što ako prikupljanje krvi iz pupkovine ne uspije?

Ako prikupljanje krvi iz bilo kojeg razloga ne uspije, a obitelj vrati set neotvaran i neoštećen, KBC Zagreb će na račun uplatitelja vratiti cjelokupni uplaćeni iznos. Ako je set za uzimanje krvi oštećen, KBC će od ukupno uplaćenog iznosa nadoknaditi trošak seta u iznosu od 1000 kn, a ostatak vratiti na račun uplatitelja. U slučaju postojanja nezadovoljavajućih nalaza završne kontrole kvalitete pripravka stanica krvi iz pupkovine (pozitivne mikrobiološke kulture ili nezadovoljavajući rast staničnih kultura in vitro) i obitelj nije suglasna s daljnjom pohranom, KBC će od ukupno uplaćenog iznosa nadoknaditi troškove registracije, a ostatak vratiti na račun uplatitelju.

Koliko je volumen važan u slučaju pohrane za vlastitu upotrebu?

S obzirom da nije točno poznata svrha za koju će stanice u budućnosti biti korištene, ne postoje jasno definirani zahtjevi kvalitete koje autologna krv iz pupkovine pohranjena u obiteljsku banku mora zadovoljiti. Stoga se u obiteljsku privatnu banku pohranjuje sva prikupljena krv iz pupkovine koju je moguće adekvatno obraditi. Dakle volumen je važan, ali nije presudan za pohranu, jer se ne zna da li će krv iz pupkovine biti korištena za liječenje djeteta ili odrasle osobe ili će biti upotrijebljena za obnovu oštećenog tkiva za što će trebati manji broj stanica.

Tko sve može koristiti stanice iz obiteljske banke?

Stanice iz obiteljske banke vlasništvo su korisnika ugovora i na njegov zahtjev izdaju se za liječenje. Medicinski gledano te stanice su podudarne s djetetom od kojeg su prikupljene te djelomično podudarne s roditeljima, braćom i sestrama. Mogućnosti korištenja pohranjenih stanica ovisiti će o indikacijama i protokolima liječenja u datom trenutku.

Postoji li šansa da krv koja se pohrani u obiteljsku banku bude donirana za liječenje drugog bolesnika?

Krv iz pupkovine pohranjena u obiteljsku banku ne može biti izdana za liječenje drugog bolesnika jer je vlasništvo obitelji koja je krv pohranila.

Autor: Banka krvi iz pupkovine Ana Rukavina

2 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Cijena

4

Pohrana krvi stoji 2056 eura u kunskoj protuvrijednosti, a sam postupak vađenja oko 1000 kuna.
Sigurnost

5

Pohrana krvi iz pupkovine izvrstan je način zaštite budućeg zdravlja svojeg djeteta.

Napomena
Stanice iz obiteljske banke vlasništvo su korisnika ugovora i na njegov zahtjev izdaju se za liječenje. Medicinski gledano te stanice su podudarne s djetetom od kojeg su prikupljene te djelomično podudarne s roditeljima, braćom i sestrama.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0