Kako pomoći bebi koja ima grčeve na prirodan način

Objavljeno 09.08.2012. | Dobna skupina: Prije poroda, 0-1

Grčevi su noćna mora svakog roditelja. Umjesto umiljate bebe, koja sretno spava u krevetiću (kako si zamišljamo), u kući vladaju plač i histerija roditelja.

Procjenjuje se da čak 40% beba imaju grčeve, koji obično počinju u 3. tjednu, a završavaju u 4. mjesecu života. Ali tu nema pravila - neke bebe imaju grčeve već u rodilištu, koji ponekad traju dok dijete ne navrši 6 mjeseci.

Grčevi ne označavaju bolest, nego simptom. Uzrok grčeva još uvijek nije poznat, ali postoji nekoliko teorija o tome, što bi ih moglo uzrokovati. Alternativna i klasična medicina ističu sljedeće moguće uzroke grčeva:

  • alergija ili osjetljivost na neku namirnicu iz majčinog jelovnika
  • nezreli probavni  i živčani sustav djeteta
  • plinovi
  • GERB (gastroezofagealna refluksna bolest)
  • progutani zrak tijekom hranjenja ili plaća
  • emocionalni stres bebe nakon poroda
  • nervoza roditelja, koja se prenosi na bebu


Trenutno u svijetu prevladavaju teorije o GERB-u i nezrelosti probavnog i živčanog sustava bebe, dok se teorija o utjecaju majčine hrane na grčeve smatra zastarjelom.

Kako izliječiti grčeve?

Najnovija istraživanja ulijevaju nadu roditeljima. 3 prirodna načina mogu zaista pomoći u borbi sa grčevima - i to je znanstveno potvrđeno!

1. Probiotici


Najnovija metoda liječenja grčeva, koja najviše obećava, su probiotici. Pronađeno je da bebe koje pate od grčeva imaju manjak probiotičkih bakterija u gastrointestinalnom traktu. Zbog toga primjena probiotika kod grčeva itekako ima smisla. U 28-dnevnoj studiji, provedenoj na Univerzitetu Turn u Italiji, ispitivano je 90 beba sa grčevima. Polovici beba dnevno su davali nekoliko kapi probiotika Lactobacillus reuteri (100 milijuna bakterija), dok druga polovica je uzimala simetikon kapi.

Rezultati istraživanja su drastični: u prvoj grupi stanje beba se popravilo čak za 95%. Bebe su plakali samo 50 minuta dnevno, za usporedbu sa drugom grupom, u kojoj su bebe plakali 2,5 sata i više.

Proizvod, koji je korišten u ovom istraživanju, su probiotičke bakterije (Lactobacillus reuteri) od BioGaia. Pretpostavlja se da i druge vrste probiotičkih bakterija mogu biti efikasne kod grčeva.

2. Gripe water (vodica protiv grčeva)

Gripe water, ili vodica protiv grčeva, je proizvod napravljen prema starinskim receptima naših baka. Vodica sadrži ekstrakte kamilice, komorača, matičnjaka i nekih drugih biljaka za smirenje i poboljšanje probave. Do nedavno se smatralo da je djelotvornost ovih biljaka praznovjerje. Ipak, nova istraživanja pokazuju da oni stvarno djeluju. U prvom istraživanju koristila se mješavina kamilice, komorača i matičnjaka, koja je smanjila vrijeme plakanja beba za 50%. Rezultat djelovanja biljaka je trajao još dva tjedna nakon prekida terapije. U drugoj studiji, bebama su davali 0.1% emulziju ulja komorača 4 puta dnevno. Emulzija je smanjila grčeve čak za 65%. Tokom prvog i drugog istraživanja nisu zabilježene nikakve nuspojave.

Najpopularniji proizvodi u svijetu protiv grčeva su Mommy's Bliss i ColicCalm. Ako ih ne možete nabaviti, pomoći će i običan čaj od komorača za bebe (najbolji je od ekološki uzgojenog bilja, bez dodataka sladila).

Kod odabira vodice protiv grčeva izbjegavajte proizvode koji sadrže alkohol i sodu bikarbonu.

3. Homeopatski lijekovi


Homeopatija se pokazala posebno učinkovitom u liječenju dječjih tegoba. Homeopatija nudi cijeli niz pripravaka za grčeve, kao što su Chamomilla, Colocynthis, Dioscorea, Magnesium muriatica i Magnesium phosphorica. Pripravak određuje iskusni homeopat na osnovi simptoma, koje ima beba. Najpopularniji pripravci protiv grčeva su Colycinthis and Chamomilla.

Izvor: www.alternativa-za-vas.com

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Za vrijeme grčeva privijte bebu uz sebe, nošenje zna biti umirujuće!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing