Kako pomoći djetetu da se suoči s ljutnjom

Objavljeno 13.01.2016. | Dobna skupina: 1-3, 3-7, 7+

Ljutnja je emocija koja se javlja kad se pojavi prepreka u ostvarivanju cilja ili kad nismo u stanju zadovoljiti neku svoju potrebu.

Situacije koje najčešće izazivaju ljutnju kod djece

  • sukobi oko igračaka i drugih stvari, sukobi oko mjesta za igranje ili drugih aktivnosti
  • fizički napadi poput udaranja ili guranja
  • verbalni sukobi poput zadirkivanja ili ismijavanja
  • odbacivanje- kada ih druga djeca ignoriraju ili se ne žele s njima igrati
  • traženje poslušnosti- kad roditelji il idruge osobe traže od djeteta da učini nešto što ono ne želi učiniti


Ljutnja je normalna i uobičajena emocija kod djece. No , ako se roditelji ne znaju suočiti s njom i ne znaju tome naučiti dijete, djećja ljutnja može dovesti do velikih problema.

Ponašanje roditelja

Roditelji bi prvenstveno trebali:

  • biti dobar model djetetu. Velik dio svog ponašanja djeca nauče od roditelja. Ako se vi ne znate suočiti s ljutnjom, ako vičete, svađate se i nasilni ste- velika je vjerojatnost da ni vaše dijete neće biti bolje. Dakle pokažite djetetu kako se konstruktivno može suočiti sa svojom ljutnjom.
  • pohvaljujte dobro ponašanje. Umjesto da kritizirate i kažnjavate dijete kad pokazuje neprimjerenu ljutnju, radije ga pohvalite kad vidite da je uspjelo svojom ljutnjom izaći na kraj.
  • pomognite djetetu da razumije i izrazi svoje osjećaje. U zdravim obiteljima djeci je dopušteno izražavanje svojih osjećaja- i ugodnih i neugodnih. Roditelji ih ne kritiziraju niti kažnjavaju ako primjereno izražavaju svoje osjećaje, uključujući ljutnju. Kad se dijete naljuti pokažite mu da ste to primjetili i da ne odbacujete njegov osjećaj. Dijete ne može uvijek dobiti što želi ali ako mu pristupite: "Vidim sa si ljuta. Kako ti mogu pomoći?", pokazat ćete mu da uvažavate njegovre osjećaje i da vam nije svejedno.
  • naučite dijete da je ljutnja dobra za identificiranje problema, ali ne i za njihovo rješavanje. Ljutnja nam pokazuje da postoji neki problem, da smo frustrirani, da nešto želimo a to ne uspijevamo dobiti. Možda imamo previsoka očekivanja ili zahtjeve, a možda su ljudi oko nas nepravedni i nerealni. Problem u svakom slučaju postoji i ne smijemo ga zanemarivati. No moramo mu pristupiti na konstruktivan način. Prvo što moramo naučiti dijete jest da je ljutnja dobra za identifikaciju problema, ali ne i za njihovo rješavanje.
  • potaknite dijete na empatiju. Potaknite dijete da vidi situaciju očima druge osobe. Normalno dijete osjeća grižnju savjest kad vidi da je učinilo nešto što je drugu osobu povrijedilo.

Izvor: Dubravka Miljković, Majda Rijavec; bolje biti vjetar nego list

Autor: Čuvarkuća uredništvo

5 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Pohvaljujte dobro ponašanje. Umjesto da kritizirate i kažnjavate dijete kad pokazuje meprimjerenu ljutnju, radije ga pohvalite kad vidite da je uspjelo svojom ljutnjom izaći na kraj.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing