Kako pomoći djetetu u psihičkom, mentalnom i emotivnom razvoju

Objavljeno 20.01.2014. | Dobna skupina: 0-1, 1-3

Čuvarkuća u suradnji s … nivea baby logo Razvoj bebinih osjetila napreduje svaki dan. Pokretljivost, memorija i čak i govor uzimaju zamah dok Vaša beba raste.

Pokretljivost

Do 10 mjeseci  bebe su vrlo pokretne. Između ostalog, mogu brzo puzati, spustiti se u sjedeći položaj iz gotovo bilo kojega drugog položaja, možda čak već i hodati. Sve to i vas tjera da se krećete.

To je sad bebin posao, da se kreće, istražuje i uči. A vi trebate biti korak ispred vaše male loptice pune energije. Ne pouzdajte se u zaštitu za djecu koju ste postavili misleći da je dovoljna kako bi vaše dijete bilo sigurno. Stolić je savršene visine da se beba podigne uz njega i pridržava se dok pokušava hodati. Hod od jednog komada namještaja do drugoga po dnevnoj sobi, vjerojatno je omiljena razonoda vaše bebe. Nije ni čudno, jer sada može vidjeti stvari i pomicati se u uspravnom položaju dok ih pokušava dohvatiti. Mali istraživač možda će se čak i pokušati držati jednom rukom nastojeći se sagnuti kako bi podigao privlačnu igračku s poda. Ili gledajte lice vaše bebe kada se pusti i pokuša samostalno stajati. To je trijumf koji mogu nadmašiti samo prvi koraci koji samo što se nisu dogodili.

Pamćenje i razumijevanje

Pamćenje vaše bebe uvelike je napredovalo tijekom ovoga mjeseca. Beba razvija kognitivnu sposobnost pamćenja da vi još uvijek postojite čak i kad vas ne vidi. Postoje igre koje djeca vole, a s pomoću kojih uče o trajnosti stvari.

I ako se već sami niste počeli igrati igrice skrivača, vjerojatno će je beba sama inicirati. Mnoge bebe vole se prekriti po glavi omiljenom dekicom te je zatim skinuti kako bi vidjele nasmiješena lica roditelja. Vašoj bebi jako će se svidjeti ako nešto kažete dok je prekrivena dekicom, poput: "Gdje je beba?" Ako vaše dijete ne započne igru s dekicom, pokušajte vi pokrivajući lice dlanovima. Zacijelo će vas početi oponašati. Zabavite se i učite u isto vrijeme.

Akcija se nastavlja. Još jedna zanimljiva igra za vašu bebu je skrivanje omiljene stvari ispod dekice. Tako uči da ako podigne dekicu, može dobiti igračku natrag.

Sada kada razumije trajnost stvari, vaša beba možda će burno reagirati kada odlazite. (To je jako povezano sa strahom od razdvajanja u 7. mjesecu života.) Beba zna da vi postojite i da ste negdje bez nje. Vrlo je važno da vi i osoba koja vam čuva dijete objasnite bebi da ćete se uvijek vratiti po nju/njega. Vaša će beba proći kroz tu fazu uz pomoć vaše potpore i ljubavi.

Govor

Vjerojatno će proći još koji mjesec prije nego što čujete prve prave riječi vaše bebe, no bez obzira na to, ona/on već sada stalno komunicira s vama. Možete bebu naučiti znakove kojima će vam poručiti što joj treba. Primjerice, ako je vaša beba u stolčiću za hranjenje i želi sići, naučite je da vam to pokaže tako što će dignuti ruke u zrak. Naravno, stalno izlažite bebu govoru tako da joj objašnjavate što vam poručuje. Oh, gotova si? Želiš izaći iz stolčića? Želiš se spustiti? Još jedan popularan znak je mahanje pa-pa. Kad se odvajate od vaše bebe, mahnite joj i recite da odlazite i da ćete se vidjeti kasnije. Na početku, beba će možda mahati tek nakon što vi već odete, što znači da upija informacije i vježba. S vremenom će vam odmahnuti izravno.

Dok razmišljate o razvoju svojega djeteta, imajte na umu da su sve bebe jedinstvene. Dosegne li vaša beba razvojne prekretnice ranije ili kasnije od drugih, ona jednostavno prati svoj vlastiti razvojni put. Crte razdvajanja između tih mjeseci vrlo su nejasne. Ako imate pitanja ili vas nešto brine u vezi s razvojem vašeg djeteta, obratite se vašem pedijatru.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0