Kako pomoći stidljivom djetetu

Objavljeno 07.10.2016. | Dobna skupina: 1-3, 3-7, 7+

Stidljivost može biti nasljedna, dio dječje osobnosti, ali i samo jedna od faza odrastanja. Istraživanja pokazuju da su jedinci najstidljiviji.

Psiholozi stidljivost pojašnjavaju kao kombinaciju straha, povučenosti i prividne (ne)zainteresiranosti za okolinu, no ova osobina može biti dio ličnosti, nasljednji faktor, ali i samo prolazna faza tijekom odrastanja.

Kod djece do otprilike treće godine starosti, stidljivost se manifestira kroz odbijanje komunikacije s nepoznatima, odraslima i djecom u istoj mjeri, spuštanjem pogleda a ponekad i sisanjem prsta. Istraživanja pokazuju kako su prvorođena djeca uglavnom stidljivija od drugorođene, jer imaju prilike češće biti u centru pažnje pa se ne snalaze najbolje u skupini vršnjaka jer se susreću s novim pravilima. No, njima je potrebno određeno vrijeme navikavanja na novonastalu situaciju pa privremena stidljivost kroz određeno vrijeme spontano nestaje.

Ponekad je stidljivost dio dječje prirode i u tom slučaju dijete ne bi trebalo forsirati nego ga umjereno poticati na kontakte i komunikaciju s odraslima i djecom. Stručnjaci tvrde da stidljivost uglavnom nestaje polaskom u vrtić ili školu, međutim, događa se da djeca izbjegavaju vršnjake, ne žele u park ili igraonicu, proživljavaju napade bijesa ili plača kad su okruženi ljudima i tada stidljivost treba shvatiti kao problem jer prijeti djetetovom socijalnom i emotivnom razvoju.

Najveća greška je, tvrde psiholozi, stidljivom djetetu govoriti rečenice poput "zašto se opet crveniš" ili "opet se sramiš, prestani me sramotiti" - to će ga samo dodatno postidjeti, a ukoliko tostalno ponavljate, dijete će shvatiti kako je to njegova karakterna crta koju ne može nadići. Svaka preoštra riječ pogoršava osjećaje stidljivog djeteta i utječe na njegovo samopouzdanje, pa izbjegavajte kritike, ruganje, podrugljive ili ironične nadimke. Nikada ga ne tjerajte da, primjerice, recitira pred gostima ili se na neki drugi način eksponira, jer će tako samo biti još povučenije.

Stidljivost se najlakše nadilazi svakodnevnim obvezama. Nemojte sve raditi umesto djece. Primjereno uzrastu potičite djecu da skupljaju igračke, pozdravljaju susjede, slažu svoje stvari, pomažu vam postavljati stol i slično. Potičite dijete na druženje s vršnjacima, naučite ga da priđe grupi djece u parku i pita može li s njima igrati. Čak i ako ga odbiju, to će puno značiti za njegovo samopouzdanje, jer činjenica da je napravilo prvi kontakt ulit će mu potrebnu hrabrost i odlučnost. Kada se igra s drugom djecom ne mješajte se u konflikte sve dok to nije zaista neophodno.

Budite podrška svome djetetu, ali mu dopustite da se samostalno izbori za sebe. Prihvatite dijete takvo kakvo je i nemojte mu stalno zamjerati stidljivost, čak i ako vam to zaista smeta. Nemojte očekivati kako će dijete biti vaša kopija i rješavati stvari onako kako vi to želite. Dijete mora uspostavljati osobne odnose s prijateljima u kojima će se samo snalaziti. Potaknite dječje samopouzdanje na način da ćete mu dopuštati samostalne odluke i poticati izražavanje osjećaja. Dijete se smije ljutiti i biti bijesno. Potičite rasprave i dopustite mu da vam objasni svoje ponašanje ukoliko ste ljuti na njega. Nikada ga nemojte kažnjavati zato što je izrazilo svoje mišljenje.

Pohvale bi trebale biti konkretne. Nemojte reći "baš si dobar" nego pohvalite neku situaciju, recite, na primjer, "divno si to obojao" ili "odlično si sredio sobu". Odlična "terapija" za stidiljvo dijete je i kućni ljubimac, kažu stručnjaci, jer se sa životinjom dijete uči nekome pružati pozornost, imati obveze i vezivati se za još nekoga osim svoje roditelje.

Kada razgovarate s djetetom,  inzistirajte na kontaktu očima, jer to jača samopouzdanje, tvrde stručnjaci. Naučite dijete započeti i završiti razgovor, objasnite mu kako treba pričati s vršnjacima, kako s nepoznatom djecom i odraslima. Filip Zimbardo, renomirani stručnjak za dječju stidljivost, tvrdi da je za stidljivu djecu odličan kontakt s mlađom djecom. S njima im je lakše komunicirati jer imaju osjećaj svojevrsne nadmoći, što im s vremenom pomaže riješiti se stidljivosti. Također, druženje "jedan na jedan" potiče dječje samopouzdanje.

Organizirajte druženje svoga djeteta s najboljim prijateljem izvan vrtića. Ukoliko imate još djece, ne dopuštajte im da ometaju druženje. Ipak, istraživanja pokazuju da su djeca koja imaju braću ili sestre manje stidljiva nego jedinci.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Ukupni dojam

3

Stidljivost je jedno od čestih dječjih ponašanja s kojim se roditelji ponekad teško nose.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing