Kako postati sportaš?

Objavljeno 01.02.2014. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Čuvarkuća u suradnji s … Postati vrhunski sportaš zahtijeva puno rada, odricanja, volje, ali i bezuvjetnu potporu najbliže obitelji, prvenstveno majke.

Kroz projekt „Hvala ti mama“ P&G i HOO osim prikupljanja sredstava za buduće vrhunske sportaše, žele ukazati na važnost bavljenja sportom već od najranije dobi jer ono pozitivno utječe na zdravlje, tjelesni razvoj, razvoj osobina i vještina kod djeteta, te na usvajanje motoričkih znanja i dostignuća.

Kada odluče uključiti svoje dijete u neku sportsku aktivnost, mnogi se roditelji pitaju koji sport odabrati, te je li dovoljno pitati dijete čime se želi baviti. Naravno da nije. Zašto?

Koji sport djetetu odgovara?

Zato što činjenica da je dijete odabralo neki sport, ne mora nužno značiti da je to sport koji će mu odgovarati i u kojem će se zadržati. Naravno, kada se bira sport kojim će se dijete baviti, svakako je važno da se u čitav proces uključi i samo dijete budući da je ono to koje će odlaziti na treninge. Uloga roditelja je da u čitavom procesu aktivno usmjerava dijete te, budući da kao odrasla osoba bolje poznaje njegove mogućnosti, sposobnosti i temperament, osigurava da se donese najrealnija odluka koja će dugoročno dijete činiti zadovoljnim.

Kada biramo aktivnost kojom će se dijete baviti u obzir treba uzeti nekoliko stvari:

  1. Najprije treba naglasiti kako prvi izbor ne mora biti i konačan. Naime, u ranijoj dobi je čak poželjno da dijete isproba nekoliko sportova kako bi vidjelo koji sport mu najviše odgovara. Zna se dogoditi da dijete nakon nekog vremena odustane od sporta koje je odabralo te se prebaci na neki drugi, da bi na kraju ponovno izrazilo želju da se vrati sportu od kojeg je u početku odustalo. Takva situacija nije neuobičajena i zapravo je ne treba doživljavati nužno kao manipulaciju ili provokaciju. Dijete kroz eksperimentiranje i isprobavanje raznih sportova može bolje uvidjeti kako izgleda bavljenje nekim sportom te na taj način zapravo otkriva što mu najviše odgovara. U toj fazi svakako budite oprezni s kupovinom skupe opreme jer ona ne bi trebala biti glavni razlog zašto bi se dijete trebalo nastaviti baviti nekim sportom.
  2. Uzmite u obzir termine treninga, udaljenost dvorane (terena) i mogućnost prijevoza budući da će mlađa djeca vjerojatno ovisiti o tome koliko ćete im stajati na raspolaganju kako biste ih vozili na trening i dolazili po njih. Naravno, prednost je ako taj zadatak možete podijeliti s drugim roditeljima.
  3. Kao što smo već naveli, iznimno je važno ispitati koji je interes vašeg djeteta, tj. koji sport mu se sviđa. No nastojte saznati zašto ga zanima upravo taj sport i što ga je najviše privuklo tom sportu. Tako možete usmjeravati dijete ako su razlozi koje navodi nerealni ili se radi o trenutnom hiru (npr. aktualno svjetsko prvenstvo i trenutna prisutnost tog sporta u medijima). Postoje zgodne slikovnice koje na pristupačan način objašnjavaju različite sportove, njihova pravila, način treniranja i sl. Potražite ih u knjižnici ili knjižari te ih zajedno prolistajte sa svojim djetetom. Nakon toga će ono, ali i vi, vjerojatno imati jasniju i realniju sliku.
  4. Objasnite im pravila, njihove obaveze i odgovornost (pravila ponašanja, redoviti odlasci na trening i sl.). Recite im kako će biti dana kada im se neće ići na trening i kako je to normalno, no objasnite im da je također to njihova obaveza ako se žele baviti sportom. Također naglasite kako postoji i odgovornost prema drugim članovima ekipe s kojima treniraju te kako to što im se u pojedinom trenutku ne da ići na trening ne znači da se neće zabaviti kada dođu na trening. Možete im dati primjer odlaska na posao, gdje se ni vama ponekad ne da ustajati ujutro, ali imate tu odgovornost, ili primjer njihovog odlaska u vrtić ili školu.
  5. Predvidite moguće prepreke i poteškoće koje se mogu dogoditi, a vaše dijete bi moglo negativno reagirati na njih, posebice ako se do sada nije nalazilo u sličnoj situaciji (npr. traženje da se mirno stoji u redu, glasne upute trenera, natjecateljska atmosfera na treningu, neuspjeh u nekim zadacima, umor i sl.). Djeca se boje nepoznatog i neočekivanog te je vjerojatnije da neće u tolikoj mjeri negativno reagirati na takve situacije ako ih se unaprijed pripremi tako da im se te situacije objasne na njima razumljiv način.
  6. Uzmite u obzir sposobnosti i karakteristike svojeg djeteta budući da one povećavaju vjerojatnost uspjeha u aktivnosti kojom se dijete bavi. Iako je teško u ranoj dobi procjenjivati konačne sposobnosti djeteta, probajte vidjeti u čemu je vaše dijete spretno i u kojem sportu te sposobnosti i vještine više dolaze do izražaja (tu se korisno savjetovati sa stručnjakom kineziologom). To je posebice važno ako će se vaše dijete dugoročno baviti tim sportom.
  7. I za kraj, jedna od možda i najvažnijih stvari. Povjerite stručnost i pristup trenera (odite na trening, raspitajte se, porazgovarajte s trenerom) budući da je upravo trener osoba koja će biti velika podrška vašem djetetu u stresnim ili težim situacijama koje se mogu pojaviti tijekom treninga, a mogu povećati vjerojatnost odustajanja od bavljenja tim konkretnim sportom kod vašeg djeteta.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Dijete kroz eksperimentiranje i isprobavanje raznih sportova može bolje uvidjeti kako izgleda bavljenje nekim sportom te na taj način zapravo otkriva što mu najviše odgovara.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing