Kako postati tata iz snova

Objavljeno 05.04.2015. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1

Uloga očeva definitivno se promijenila tokom posljednjih 20 godina – bez obzira je li tome razlog što su se muškarci promijenili ili, vjerojatnije, što je društvo promijenilo mišljenje o važnosti očeve uloge u životu djeteta.

Danas, većina očeva želi sudjelovati u odrastanju svoje djece – neki instinktivno znaju kako odgajati, drugi se polako uključuju, a većina treba pomoć kako bi izgradili samopouzdanje i stekli roditeljske vještine. S vremenom, ljubavlju i nježnošću, vi i vaša beba, razvit ćete specifičan i sasvim osobit odnos – odnos koji je jednako važan kao i povezanost između majke i djeteta.                Evo nekih savjeta kako da budete tata iz snova:

  • priprema - prije svega informirajte se  budući da je danas dostupno jako puno literature o bebama, saznajte sve što vas zanima. Proučavajte i nemojte se sramiti pitati.
  • budite prisutni na porodu (naravno ako procijenite zajedno s partnericom da ste za to spremni) 

Mijenjanje pelena, kupanje djeteta, nošenje... izvrsne su prilike za očeve da prodube svoj odnos s djetetom

  • budite proaktivni - jedino što otac ne može je dojenje, no sve ostale aktivnosti mijenjanje pelena, kupanje djeteta, nošenje... izvrsne su prilike za očeve da prodube svoj odnos s djetetom. Postoje majke koje imaju potrebu da nadgledaju i obavljaju sve poslove oko bebe, no vrlo je važno za vas kao oca, da ne spominjemo bebu, ali i fizičko i psihičko zdravlje partnerice, da preuzmete dio obaveza na sebe. Čak i ako se partnerica protivi tome, "uskočite" i preuzmite dio poslova i igara. Nećete požaliti. Pa čak i ako ćete biti malo nespretni nema veze. Vaša umorna partnerica s vremenom će vam postati jakoooo zahvalna.

  • budite strpljivi. Uhodavanje u brigu o djetetu nije lako, osobito ako nemate mogućnost biti s mamom i bebom tokom cijelog perioda upoznavanja. Nakon što se vratite na posao (a većina očeva vraća se na posao u prvom tjednu bebina života), od vremena provedenog s bebom navečer ili vikendom učinite male rituale. Izvedite bebu u šetnju, čitajte joj (ne, nije prerano, beba će obožavati slušati vaš glas), nježno je masirajte.
  • budite partner i u dojenju. Ukoliko vaša partnerica doji, omogućite joj što udobnije i nesmetano dojenje, pobrinite se da joj je na dohvat ruke sve što joj je potrebno (npr. hrana i piće, osobito u prvim tjednima kada većina žena doji vrlo često), podignite dijete da podrigne kada je gotovo s podojem. Educirajte se i o dojenju, kako bi partnerici pružili podršku u suočavanju s mogućim problemima s dojenjem.
  • kontinuirani pristup - «nošenje bebe», održavanjem konstantnog kontakta s djetetom – noseći dijete u rukama ili u visećoj nosilici – dok dijete nije dovoljno staro da samo puže.
  • igrajte se s djetetom

Očevi komuniciraju s djecom drugačije nego majke i to je savršeno u redu. U biti, znanstvenici pretpostavljaju da je s razvojnog stajališta, očevima karakteristična tjelesna igra, savršen kontrast majčinom nježnijem, brižnijem pristupu. Dakle, ne oklijevajte, ponudite bebi let avionom, jahanje na konju i slične igre, ali nemojte se ograničiti samo na ovaj način igre – pravi muškarci znaju i kako se maziti.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Ponudite pomoć i onda kada majka želi sve napraviti sama, jer osim što produbljujete svoj odnos s djetetom, uvelike olakšavajte majci.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0