Kako potaknuti bebu na puzanje?

Objavljeno 18.02.2014. | Dobna skupina: 0-1

U današnje vrijeme mladi roditelji bombardirani su medicinskim spoznajama o važnosti puzanja njihove bebe, a s druge su strane izloženi dobrohotnim savjetima svojih mama, baka i strina o tome kako nije važno hoće li beba propuzati jer, napokon, ništa time ne gubi, čak štoviše, prije će prohodati vođena svojom znatiželjom da prouči svijet koji ju okružuje.

Komu vjerovati? Mogu li roditelji poduzeti određene korake u poticanju puzanja ili je bolje pak da se prepuste i čekaju taj prvi, migoljasti, pomak, nimalo manje važan od onog koji se odnosi na hodanje? Ukoliko je Vaše dijete prošlo devet mjeseci i još uvijek se nije odvažilo na samostalno kretanje kroz prostor, a u stručnoj literaturi piše da je to uobičajeno vrijeme, razloga za brigu nema. Ono se još uvijek jednostavno ne osjeća spremnim i zato ste Vi tu da mu pružite potporu i ukažete na svu sigurnost koju u Vašoj nazočnosti ima. Postoje bebe koje ne vole položaje na trbuhu jer tako nemaju pregled nad prostorijom niti pogled na Vas. Pedijatri u tim slučajevima znaju sažaljivo napomenuti da bi moglo biti problema s postavljenjem u četverenožni položaj i na koncu s propuzavanjem. Što učiniti?

Igranje na prsima

Pomozite djetetu na način da mu ispod prsa stavite savijeni ručnik, dekicu ili što drugo, što Vam se učini zgodnim. Dok se  igra na bušici, bilo bi zgodno da provodite vrijeme s njim, budući da nije u najomiljenijem položaju, vjerojatno  bi se dodatno uznemirilo ako bi primijetilo Vašu odsutnost.

Igranje u krilu ili na tepihu?

Ukoliko je Vaša bebica jedna od onih mazica koja bi najradije bila stalno u naručju, a ni Vi ne možete odoljeti grljenjima punih nježnosti i ljubavi, pokušajte organizirati zajedničke igre na podu. Prilikom pokazivanja nervoze i odustajanja od igre, ponudite djetetu nove materijale, na nov način da pobudite novu i pažnju i dublju zainteresiranost. Tijekom nekog vremena vrlo će se brzo naučiti samo igrati te nazočnost odraslih ponekad će biti i suvišna. Tada će dolaziti u situacije da želi neke druge igračke koje  nisu na dohvat ruke. U početku će vjerojatno pozivati mamu ili tatu da pomognu i dohvate mu ono što želi, a Vi imate za zadatak  ustrajavanje u poticanju samostalne igre (naravno, samo ako prema plaču ili negodovanju prepoznate da se samo o tome radi). Nakon nekog vremena, Vaš će mali istraživač shvatiti da neke stvari može i sam.

Ohrabrivanje pljeskanjem, milovanjima i toplim tonom glasa

Za svaku bebinu samostalnu kretnju ona treba riječi ohrabrenja, obojene toplim glasom, pomazite ju i pokažite da ste tu. Takvim metodama poticanja na aktivnosti i kreiranjem jednog pozitivnog okruženja, dijete se osjeća sigurno, zadovoljno i spremno za nova istraživanja.

Autor: Svetlana Mrak

2 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0