Kako potaknuti dijete da počne govoriti?

Objavljeno 06.01.2014. | Dobna skupina: 1-3

Čuvarkuća u suradnji s … nivea baby logo Bez obzira na to je li vaše dijete povučeno ili mala pričalica, ovim trikovima ćete poboljšati njihov govor.

Vježbom do savršenstva

Kao i kod učenja novog stranog jezika, što više govorite, brže ćete naučiti. Uključite dijete u obiteljske razgovore i postavljajte mu pitanja. Potaknite ih da što više govore!

Glumite jeku

Ponovite pravilni izgovor riječi koju vaše dijete pokušava izgovoriti. Napravite li to sa smješkom, dijete neće osjetiti da ga ispravljate, već će misliti kako je shvaćen.

Dječji govor

Možda zvuči kao da vaše dijete samo ispušta zvukove, no čitavo vrijeme dok tako govore oni eksperimentiraju s novim zvukovima. Oponašajte te zvukove i tako ih potaknite da nastave.

Jednostavne riječi

Koristite jednostavne riječi kada pričate sa svojim djetetom, ali se nemojte plašiti koristiti i komplicirane riječi. Što više riječi čuju, bit će rječitiji.

Dijete počinje učiti govoriti već u maternici. U dobi od dvije i pol godine, vaš mališan će znati oko 300 riječi i slagat će jednostavnije rečenice.

Pjevajte i pričajte priču

Dječje pjesmice i knjige su dobar i zabavan način na koji će vaše dijete naučiti nove riječi.

Smanjite glasnoću

Dvogodišnjaci imaju naviku vikati, umjesto da govore. Rukom im pokažite da moraju biti tiho i tiho im ponovite što ste im govorili. Tako će se stišati i poslušati što govorite.

Dajte im znak
Čak i ako vaš mališan nije pričljiv, dobro će razumijeti što pričate. Koristite znakove uz ono što govorite i otkrijte što razumije.

Igranje igara

Igrajte se igre u kojoj svaki od vas mora navesti 10 predmeta u jednoj minuti. Pokažite na stol i kažite "stol", i tako dalje. Ponavljanjem naziva predmeta brže širite djetetov vokabular.

Odaberite "bitke" koje ćete voditi

Konstantnim ispravljanjem vršite nepotrebni pritisak na dijete. Usredotočite se na jednu ili dvije riječi istovremeno koje ćete ispraviti. Sretno pričanje!

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Čak i ako vaš mališan nije pričljiv, on vrlo vjerojatno razumije što mu govorite.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing